Subbacultcha! magazine party

The Moi Non Plus met zangeres, wie had dat gedacht

Tekst en foto's: Remco Brinkhuis ,

De Subbacultcha! magazine party werd met Saelors, The Moi Non Plus en Teengirl Fantasy in stijl gevierd in Meneer de Wit.

The Moi Non Plus met zangeres, wie had dat gedacht

Als locatie voor de Subbacultcha! magazine party was gekozen voor Meneer de Wit. De ingang was al spannend om te vinden, dus dat beloofde wat voor de rest van de avond. Na een kwartiertje zoeken werd de ingang - een lange trap naar beneden - dan toch gevonden. Een smalle gang kwam uit in een keuken, waar wat mensen op de grond aan praten waren. Achter een deur bevond zich een grote en opvallend blauwe kunstzinnige ruimte, inclusief bar. Een passende locatie voor de avond.

Op het moment dat Alexandra Duvekot van het duo Saelors de blauwe ruimte in stijl met haar accordeon betrad, werd duidelijk dat het optreden zou beginnen. Saelors maakt rustige, melodramatische muziek en wist met het optreden, in de aangelegen kleine muziekzaal, een aangename sfeer te creëren. Nummers als When The Smog's Too Low en Lake kwamen voorbij. De hoge, zweverige maar zuivere stem van Alexandra vormde de basis van de muziek, aangevuld door een geconcentreerd spelende Thijs Havens op gitaar.

The Moi Non Plus had voor de gelegenheid twee verassingen in petto. De eerste drie nummers werden samen met de Canadese zangeres Jessie Stein, bekend van o.a. The Luyas, gespeeld. The Moi Non Plus met zangeres, wie had dat gedacht! Maar de nummers, van de nog uit te komen nieuwe CD van The Luyas, werden erg lekker en vol overgave uitgevoerd. De stem van Jessie Stein klonk als die van een klein meisje: hoog, rustig en dromerig. Het eerste nummer was aangenaam rustig, bij de laatste twee nummers gingen de remmen bij het trio helemaal los.

De tweede verassing was drie gloednieuwe nummers die The Moi Non Plus een week geleden in een oefenruimte in Perpignan hadden geschreven. Deze (nog) titelloze nummers zullen in 2010 op de nieuwe cd verschijnen. De eerste twee nummers waren beduidend anders dan het bekende materiaal van hun titelloze debuut cd. Het geluid was voller, de muziek complexer en de nummers toegankelijker. Maar het kenmerkende geluid van The Moi Non Plus was duidelijk hoorbaar en een portie noise werd niet geschuwd. Het laatste nummer kwam qua stijl redelijk overeen met het geluid van de debuut-cd. Leon Caren ging tekeer op zijn drumstel en Bas Morsch gaf al springend zijn gitaar de sporen. Het publiek vond het geweldig.

Als laatste stond de CD presentatie van het Amerikaanse electro duo Teengirl Fantasy op het programma. 3VOOR12/Amsterdam zal op 5 november verslag doen van dit duo tijdens de Subbacultcha! 5 Year Anniversary Party in de Melkweg.

Saelors is een band die in staat is om live een karakteristieke sfeer neer te zetten. The Moi Non Plus is live een erg sterkte act en dit maakten ze vanavond ruimschoots waar. De samenwerking met Jessie Stein was onverwachts maar pakte goed uit. Het is te hopen dat The Moi Non Plus vaker van dit soort experimenten uit gaat voeren, dit was één van de betere optredens van dit jaar.

Gezien: Subbacultcha! magazine party, Meneer de Wit, 5 september 2009