Spanning laatste optreden Osdorp Posse is aan gezichten af te lezen

3voor12/Amsterdam volgt backstage de mannen van de Osdorp Posse rond hun laatste optreden

Tekst: Astrid Engelen en Arne Coomans Foto's: Arne Coomans ,

Het moet ongelofelijk spannend zijn. Niet alleen de laatste show van de toer, maar de laatste show van een twintigjarige carrière. Het antwoord op de vraag of deze show geen routine is geworden, klinkt routineus, maar raakt de kern. “Dit is hét afscheid, dat kan geen routine zijn”.

3voor12/Amsterdam volgt backstage de mannen van de Osdorp Posse rond hun laatste optreden

Het moet ongelofelijk spannend zijn. Niet alleen de laatste show van de tour, maar de laatste show van een twintigjarige carrière als groep die bekend staat als grondlegger van de nederhop.

De avond van het allerlaatste optreden van Osdorp Posse. De backstage is gevuld met fans van het eerste uur. Iedereen kijkt met spanning uit naar het optreden en de anticipatie is voelbaar. Dan is het showtime en loopt de Osdorp Posse voor het laatst richting het podium. Enkele centimeters naast het podium is de spanning op de gezichten af te lezen. Nu gaan we knallen. Één voor één rennen ze het podium op en laten ze nog éénmaal zien dat de Osdorp Posse weet hoe een feestje gebouwd moet worden.

Ze hebben een jaar naar hun afscheid toe kunnen werken, dus het besef is al ingezonken dat dit echt het allerlaatste optreden was. Def P. na afloop: “Ik ben opgelucht en blij dat het zo kon zijn. We braken de tent af. Veel bands gaan uit elkaar vanwege ruzie om geld, wijven of contracten. Wij zijn nog steeds vrienden en familie. We zijn blij om zo te hebben kunnen afsluiten. Beter dan dit kan niet.”

Osdorp Posse heeft veel hoogtepunten beleefd in de afgelopen twintig jaar. In de helikopter met bevrijdingsdag, het optreden op Lowlands waarbij de Charlie bijna werd afgebroken, het een-na-laatste concert van afgelopen vrijdag in Melkweg. Dit afscheidsconcert gaat op de lijst van hoogtepunten.

Omdat de beelden bijna voor zich spreken geen onderschriften. Wat je te zien krijgt is de verzameling van fans en memorabilia backstage, de spanning voor het optreden, de ontlading tijdens en na het optreden, het publiek dat crowdsurfend het optreden doorbrengt, en Def P. die blij is dat hij na het crowdsurfen zijn portemonnee nog heeft. Tenslotte nog de laatste momenten van de Osdorp Posse, waar de afgelopen jaren optreden van de bezwete lichamen af te lezen zijn.