PopNL Awards van SENA in De Melkweg

Wie wint er deze keer de meeste stemmen van de boekers?

Tekst: Branislav Plesa Foto's: Richard Tas ,

Maar liefst dertien bands stonden in de finale van de PopNL Awards. Ze kregen de kans te strijden voor de gunsten van de boekers van diverse poppodia. De winnaar was de band met de meeste binnengehaalde optredens.

Wie wint er deze keer de meeste stemmen van de boekers?

Er waren veel bands die optraden tijdens de PopNL Awards in de Melkweg. Hieronder de hoogtepunten.

Divine Sins was erg energetisch en had duidelijk veel aandacht besteed aan de muziek en de performance. Zo wisselden de gitarist en de bassist met elkaar van frethand (de hand waarmee je de akkoorden op de hals van je gitaar vasthoudt). Het gitaarwerk zelf was leuk om te horen, vn fingertaps tot twin-leads, alles is goed uitgevoerd en alles was strak op de tel gespeeld. Er was een groot aantal mensen die overduidelijk niet van metal hielden, maar headbangde een deel van het publiek toch mee.

Marock and Roll was een goede act om te zien én horen, het swingde gewoon de pan uit. Ze kwamen binnen met een ska-nummer, waarna er een melancholisch 80’s klinkend rocknummer ten gehore gebracht werd. Aan het eind werden er ook nog folk en hiphop invloeden door de mix gegooid. Dat werkte erg aanstekelijk! Daarbovenop was de performance ook gewoon goed, de muzikanten hadden duidelijk lol in de muziek en de frontman wist het publiek mee te krijgen.

The Nightfall Project was meteen vanaf de intro interessant. Een zwaarmoedig intro met op een paar zeer verrassende momenten een ritme- en/of tempowisseling. Bij de rest van het materiaal liet deze band alleen maar nog meer zien dat zij een heel breed scala aan soorten muziek beheersten, qua techniek, genre en expressie. Van melancholische rock tot up-beat funk en zelfs (al dan niet bedoeld) balkan-folk invloeden waren te bespeuren in de muziek. Al met al was de performance ook heel goed.

Daily Bread was een interessante verschijning: alle versterkers waren bekleed met luipaardmotief en alle bandleden droegen luipaardmotiefkleding. Daar houdt de humor op, want deze band kon wel degelijk spelen. De combinatie van adhd-tempobreakbeats, de zwaar vervormde basgitaar en tevens vervormde zang van de zangeres leverde een herkenbaar, eigen geluid op. Wazige, aanstekelijke up-tempo electro-punk, ze waren origineel en leuk om naar te kijken.

Een gespannen half uur later was dan de winnaar bekend. And the winner is: The Tunes! De winnaar werd gekozen op basis van het aantal boekers die een bepaalde act in hun podium wilden hebben. Dat betekent dat we deze band nog vaak te zien krijgen!

Gezien: Sena PopNL Awards.
Melkweg, zaterdag 29 augustus 2009