New East African Sound verovert Bitterzoet

Sauti Sol, Stan en Dela sluiten Europese tour af met overweldigende show

Tekst: Tirza de Fockert | Foto's: Anouck Wolf ,

Onder de naam New East African Sound tourden de Keniaanse artiesten Sauti Sol, Stan en Dela de afgelopen maand door Europa. Met een ruim twee uur durend optreden in een vol Bitterzoet zorgen de artiesten van het Penya-label voor een geweldige slotstuk op hun eerste Europese tour.

Sauti Sol, Stan en Dela sluiten Europese tour af met overweldigende show

Na een succesvolle tournee door Nederland, Engeland en Zweden laten de Keniaanse artiesten Sauti Sol, Stan en Dela het Amsterdamse publiek in Bitterzoet nog één keer genieten van de New East African Sound. Het optreden in Bitterzoet is tevens een benefietavond voor Penya, het door de Nederlandse Nienke Nauta geleide label dat zich richt op het ondersteunen van muzikanten in Kenia, en de Nederlandse ngo Uptoyoutoo, die de tour heeft georganiseerd.

Voor wie de drie acts een maand geleden al in de Tolhuistuin had gezien, is de show in Bitterzoet een wereld van verschil. Speelden de artiesten in de Tolhuistuin vooral een solide, mooie set, deze avond is het vanaf de eerste noot duidelijk dat het dak er af gaat. Al bij het eerste nummer Nairobi van Sauti Sol – wier leden op het podium vergezeld worden door Stan – krijgen de zangers het publiek in het bomvolle Bitterzoet mee, en wanneer de vier heren ook nog eens hun danskunsten vertonen zijn de enthousiaste reacties van – met name – de vrouwelijke bezoekers niet van de lucht. Zowel de artiesten als de bezoekers hebben duidelijk zin in een feestje vanavond en met de opzwepende mix van urban, soul, latin en een vleugje rock wordt het dat dan ook.

Wat vooral opvalt, is hoe goed de verschillende muzikanten op elkaar ingespeeld zijn. In plaats van drie afzondelijke sets spelen ze elkaars nummers samen, wat uitmondt in een ruim 2,5 uur durend samenhangend concert, waarbij de meer op soul gesnoeide muziek van Stan – die het publiek niet alleen met zijn zang maar ook met zijn salsa-kunsten charmeert, moeiteloos afgewisseld wordt met de meer dansbare muziek van Sauti Sol. Meeste indruk maakt de zangeres Dela, die met haar prachtige stem en politiek getinte urbansoul, maar zeker ook met haar gepassioneerde podiumpresentatie, kan tippen aan Lauryn Hill.

Na een stomend toegift van wederom Nairobi, waarbij verschillende heren op het podium hun shirt verliezen, en een Afrikaanse versie van Happy Birthday voor één van de vrienden van de band, zit het er dan echt op, alle geroep om nog een toegift ten spijt. Eén ding is duidelijk na deze wervelende show: Bitterzoet is om voor de New East African Sound.

Gezien: Sauti Sol, Stan en Dela
23 september 2009, Bitterzoet