New Cool Collective percussionist doet het met Keniaanse artiesten

3VOOR12/Amsterdam interviewt Jos de Haas over zijn samenwerking met New East African Sound

Tekst: Tirza de Fockert; Foto's: Anouck Wolff ,

Op woensdag 23 september vindt in de Bitterzoet de afsluiting plaats van de Europese tournee van de Keniaanse bands Sauti Sol, Stan en Dela. Jos de Haas, percussionist van de New Cool Collective, staat ze bij op de percussie. 3VOOR12/Amsterdam vroeg hem naar deze bijzondere samenwerking.

3VOOR12/Amsterdam interviewt Jos de Haas over zijn samenwerking met New East African Sound

Het zijn drukke maanden voor percussionist Jos de Haas. Met zijn band New Cool Collective toerde hij in september door Japan, er is een nieuwe cd uit, en in oktober doet de New Cool Collective de Nederlandse podia aan. Daarnaast heeft hij een gaatje gevonden om de Keniaanse artiesten Sauti Sol, Stan en Dela te ondersteunen tijdens hun Nederlandse optredens van de New East African Sound tour, die woensdag 23 september afgesloten wordt met een benefietavond in Bitterzoet. 3VOOR12/Amsterdam sprak hem enkele weken geleden in de Tolhuistuin, vlak voor eerste optreden van deze bijzondere samenwerking.

Hoe ben je bij deze artiesten verzeild geraakt?

Ik ken Nienke Nauta (van Penya, het label dat de tournee organiseert – red.) uit Amsterdam en Nairobi. Met de New Cool Collective hebben we daar een deel van de nieuwe plaat opgenomen. Ik zat net op facebook, en toen sprak Nienke me aan met de vraag of ik niet mee wilde doen. Eigenlijk heb ik het heel druk, we gaan donderdag naar Japan, vanavond speel ik in Groningen met de New Cool Collective, maar het leek me erg leuk om te doen.

Ik wist weinig, had alleen wat liedjes op myspace gehoord. En dat klonk erg goed. Maandag hebben we een repetitie gehad in mijn studio. De muzikanten zijn jong, ze hebben weinig ervaring, maar ze doen erg leuke, eigen dingen. Ze hadden nog een percussionist nodig. Dat klinkt misschien raar, want iedereen denkt bij Afrikaanse muziek aan percussie, maar dat is eigenlijk veel meer West-Afrika. In Kenia komt het veel minder voor.

Is het erg anders om met Keniaanse artiesten samen te werken?

Ze hebben hun eigen invloeden, het is heel gemixt. Met Westerse invloeden, Afrikaanse invloeden, maar ook veel latin. Ze mengen anders. En de taal is natuurlijk anders. Het samenwerken is net even anders. Omdat ze nog weinig ervaring hebben, probeer ik ze zoveel mogelijk te ondersteunen. De drummer bijvoorbeeld is eigenlijk zanger. Ze hadden geen drummer. Dus heb ik gevraagd: wie van jullie kan het beste drummen? Ok, jij gaat drummen. En dat doet hij dan gewoon. Ze zijn super enthousiast.

Is het voor het eerst dat je zoiets doet?


Het komt natuurlijk niet elke dag voor dat je met een stel artiesten uit Nairobi mee kunt spelen. In Nederland ondersteun ik zo nu en dan ook wel jonge artiesten, bijvoorbeeld van de Wicked Jazz Sound. Maar dat zijn mensen die al veel meer in de scene zitten. Dit is wel anders, ze vragen veel of ze het goed doen. Ik probeer vooral opbouwende kritiek te geven. Maar ik houd me ook wel een beetje op de vlakte. Het is hun muziek, ik pas me aan hun aan, kijk hoe zij dingen doen, en zo ontstaan er mooie dingen. Daar leer ik ook weer van.

Jos de Haas speelt op 23 september in Bitterzoet met Sauti Sol, Stan en Dela. De djs Taco Fett en San Proper verzorgen de afterparty.