Modeshow op Valtifest net even anders

Nobody Beats The Drum verslaat Dio & The Madd, Major Lazer breekt de tent af

Meindert Bussink, Bibi Eckhardt, Eyal van Reep, Anouck Wolf, Wilko Miletic, Eline Soumeru, Arne Coomans ,

Vandaag organiseren MTV en Meubelstukken voor de tweede keer Valtifest op het NDSM-terrein. In het derde live verslag van 3VOOR12/Amsterdam berichten we over Dio and The Madd vs Nobody Beats the Drum, de bijzondere modeshow, en Major Lazer.

Nobody Beats The Drum verslaat Dio & The Madd, Major Lazer breekt de tent af

Dio and The Madd vs Nobody Beats the Drum
Wie is er beter? Nobody Beats The Drum of Dio & The Madd? De Redbull Soundclash in de Brand New tent zal het uitwijzen. Zowel links als rechts in de tent bevindt zich een podium. Op het linkerpodium Nobody Beats The Drum en aan de overkant Dio & The Madd. Daartussen een hele kudde dieren, die met hun gejoel en aplaus moeten  laten horen welke band de battle wint. Let the battle begin!

De eerste battle bestaat uit een coverronde. Beide bands zullen Blur's Song 2 coveren. Waar Dio & The Madd het publiek proberen te overtuigen met een 'gewone' cover versie van Song 2, pakken de jongens van Nobody Beats The Drum het helemaal anders aan. Jori Collignon zet in met een heuse balad. Het publiek voelt hem al aankomen en gaat vast op de grond zitten. Als Sjam en Rogier vervolgens keihard vieze electro inzetten, beginnen alle kippen, varkens en poezen te springen alsof hun leven ervan af hangt. 1-0 voor Nobody Beats The Drum.

In ronde twee krijgen beide bands versterking van hun vrienden. Dio & The Madd zoeken zoeken hun heil bij Tjeerd Bomhof (Voicst) die prima op zijn plek lijkt in de band. Drummer Marty drumt de armen van zijn lijf, maar tegen de drumcomputer die Djiggy Dje ondersteund, kan hij niet op. 3-0 voor Nobody Beats The Drum.

In de laatste ronde, waarbij 3 punten gewonnen kunnen worden, nemen Dio & The Madd revanche op Nobody Beats The Drum. Daarmee eindigt deze spectaculaire soundclash in gelijkspel. Toch zegt Dio te buigen voor Nobody Beats The Drum en eigenlijk is dat vanavond wel terecht.

Fashion Show
Na de lekkere opwarmer van de XVibe Dance Crew gaat Samir van het label Samoer zijn collectie aan het publiek tonen. Het zal echter geen gewone modeshow worden want het publiek danst gewoon lekker door met een biertje in de hand. De modellen van Samir trotseren de wind met knalgele glimmende creaties van satijn en kaftan. Het geheel doet chique en oosters aan en contrasteert enorm met de hiphop klanken die deejay Tjoller Inc vanuit zijn kanariegele dj-wagentje produceert.

Vervolgens is het de beurt aan Entour uit Eindhoven met zijn collectie All In Grey. De modellen die met hun met hun blauw en grijze kleren langs de rijkversierde dieren-outfits van het publiek flaneren, vallen hiermee enigszins uit de toon. De stoere winterse collectie met dikke jassen, wanten, mutsen, sjaals zorgt daarnaast voor jaloerse blikken uit het publiek. Nu het langzaam donker wordt neemt de temperatuur verder af en komen enkele jassen en shawls tevoorschijn.

De finale van de Fashion Show is voor Maras Streetwear en zijn collectie Free As A Monkey. De wijde T-shirts, baggy broeken en felgekleurde sneakers worden geshowd door de breakdansers van Flava Six op rauwe beats. Het wagentje van de DJ wordt inmiddels door enthousiast beschonken bezoekers vrolijk heen en weer gewiegd met de lachende goedkeuring van de plaatjesdraaier. Tussendoor wordt het Valtifest beestenboel thema niet vergeten en bewegen de dansende modellen op onder andere Hakuna Matata en The Lion Sleeps Tonight. Met deze dans eindigt deze enigszins onconventionele modeshow onder luid applaus en omhooggehouden glazen bier en rose.

Major Lazer breekt de tent af
Major Lazer bestaat uit dance-iconen Switch en Diplo. De afgelopen jaren verdiepten zij zich in talloze muziekculturen, om die vervolgens internationaal op de kaart te zetten: volksmuziek uit onder andere Sri Lanka (Jungle/Folk, met M.I.A.) en Angola (Kuduro, met Buraka Som Sistema).

En nu dus Jamaica. Want Major Lazer is een regelrechte hommage aan haar tachtiger jaren dancehall. Wordt deze stijl nog eens stevig aangedikt, dan krijg je broeierige beats, oldschool geluidseffecten en vuige teksten over seks en softdrugs.

Drie Jamaicanen doen er alles aan dit plaatje over te brengen. Terwijl Diplo en Switch in pak achter de draaitafel staan, dansen twee Jamaicaanse danseressen met hun rug naar het publiek toe en schudden met hun kont. Geen moment staan ze stil. 

Een Jamaicaanse man houdt zich volledig bezig met het entertainen van het publiek. Hij schreeuwt constant door de microfoon, zwaait met vlaggen, ballons en een fotocamera, en tilt de gastvrouw/presentatrice van de tent op. Op een gegeven moment bevestigd hij kabels aan de lichtinstallatie en zweeft heen en weer alsof het lianen aan een boom zijn. De organisatie kijkt angstig toe, de lichtinstallatie schudt hevig heen en weer.

Dit alles onder tevreden toezien van de meesters zelf. Ze laten de benen nauwelijks rusten. Met een ongekende precisie laten ze hun opzwepende dancetracks gelden. De dansers zorgen samen met de rauwe bouncende hiphopbeats voor een ongekende energie. Mocht het nog niet duidelijk zijn: veel beter kan het niet worden.