Hoe is het met... ? Dress

Na vijf jaar terug als duo met nieuwe plaat

Rens van den Boogaard ,

In de rubriek Hoe Is Het Met…? spreekt 3VOOR12/Amsterdam met artiesten waar we al een tijdje niks meer van gehoord hebben. Onlangs was Dress te gast bij Radio Mortale, waar ze op 26 september ook op de live-avond in Pakhuis Wilhelmina zullen spelen. Ze leggen in de uitzending uit waarom het vijf jaar stil was rond de band.

Na vijf jaar terug als duo met nieuwe plaat

De Amsterdamse indieband Dress maakte begin deze eeuw furore met enkele mooie gedragen indiepopplaten. Na het veel geprezen The Image Reduction Plan uit 2003 werd het akelig stil rond Dress. Tot daar na vijf jaar radiostilte deze lente plots opvolger The Comfort Collector was. Te gast bij Radio Mortale vertellen de overgebleven bandleden wat er in de tussentijd is gebeurd.

"Na de vorige plaat hebben we nog heel veel live gespeeld totdat onze drummer Maarten Kooijman met de vrolijke mededeling kwam dat hij er mee op gingen houden. Hij speelde ook gitaar in Johan en dat ging zo goed dat hij geen tijd meer had voor Dress," legt zanger en gitarist Bjorn Uyens uit. "Bovendien was de rek een beetje uit wat we toen deden."

Samen met toetsenist Jochem Klijnman besloot Uyens door te gaan als duo. "We zijn gewoon opnieuw begonnen met liedjes maken. Dat hele proces zijn we doorgehobbeld en op gegeven moment was het af. Toen dachten we 'nu kunnen we het net zo goed ook uitbrengen.'" Zo was daar zes jaar na de laatste release ineens een nieuwe plaat van Dress.

Live bleef de band in de tussentijd regelmatig optreden, nu als duo. "Daar moesten we ook een nieuwe vorm voor vinden. Je kan heel veel niet doen, je moet leren om te gaan met een ander soort energie." In uitgeklede bezetting speelden ze op diverse locaties maar nu gaan ze ook weer meer optredens doen met Kooijman op drums.


Dress speelt zaterdag 26 september op de live-avond van Radio Mortale in Pakhuis Wilhelmina. Via deze link is tot eind oktober de uitzending van Radio Mortale terug te luisteren waarin Dress ook enkele nummers live speelde.