Derde voorronde Amsterdamse Popprijs in De Heeren van Aemstel

The Treets door naar de halve finale

Tekst: Jennifer Boomkamp Foto's: Pim Hendriksen ,

In de derde voorronde van de Amsterdamse Popprijs streden The Birdbrains, RIVE, Poontang Riders, Diggedyshweng?, The Treets en R.A. & de B.V. om een plek in de halve finale. Zowel qua muziekstijl als niveau liepen de bands uiteen. Toch kwam de jury snel tot een keuze.

The Treets door naar de halve finale

Op dinsdag 22 september vond de derde voorronde van de Amsterdamse Popprijs in de Heeren van Aemstel plaats. Zes bands streden voor een ticket naar de halve finale, 26 en 27 oktober in The Sugar Factory. 

The Birdbrains mocht al eerste aantreden. Dit bandje bestaat pas een jaar en dat is te horen in de set. Volgens henzelf is hun muziek ‘gebaseerd op verwarde ideeën’. Wat ze daarmee precies bedoelden werd niet geheel duidelijk – het klonk redelijk rechttoe rechtaan, wellicht dat de teksten ‘verward’ zijn. Waar de rest van de bandleden misschien last had van podiumvrees, sprong de zanger energiek rond op het podium en gaf het publiek zeker iets leuks om naar te kijken. 

De tweede band die op het podium stond, was eigenlijk maar de helft van de eigenlijke formatie. De gitarist en de drummer van het dancehall/ hiphop/ r&b-achtige RIVE waren namelijk niet in de Heeren van Aemstel toen de band op moest. Vandaar dat de zanger Rivelino Rigters in het begin meezong met een sample. Later kwam de gitarist toch het podium op en ontstond er wat rust. Rigters leek zichzelf te herpakken en zong steeds overtuigender naarmate het optreden vorderde.  

Poontang Riders was als derde aan de beurt. Het ensemble, dat vorig jaar ook meedeed aan de Amsterdamse Popprijs, speelde behoorlijk strakke rock en het was duidelijk te horen en te zien dat ze al podiumervaring hadden. Het publiek werd ook opgezweept, mede door de zangeres die haar ziel en zaligheid in het optreden leek te leggen. Jammer van de geluidsnorm, dit soort muziek moet eigenlijk op een veel hardere volume gespeeld worden. 

Diggedyshweng? was weer totaal anders wat genre betreft; deze band speelde aanstekelijke jazz. Ze vielen ook zeker goed in de smaak bij het publiek, dat voorzichtig begon mee te bewegen op de frisse nummers. 

The Treets werd aangekondigd als een band voor de liefhebbers van Franz Ferdiand. Ze waren heel goed op elkaar ingespeeld en hoewel de nummers soms misschien iets te veel aan The Hives en The Kinks deden denken, leek dat het publiek niet te deren.  

Als laatste was het de beurt aan R.A. & de B.V., de enige band die in het Nederlands zong, nu ja, rapte. Helaas was de zaal op dit moment al wat leger dan eerder die avond en leek de aandacht van het publiek al verslapt te zijn. Hoe R.A. & de B.V. ook z’n best deed om de toehoorders mee te krijgen, het lukte ze jammer genoeg niet. 

Tien minuten na het optreden van R.A. & de B.V. werd de winnaar bekendgemaakt. De juryleden hadden ieder een andere band aangedragen voor de halve finaleplek. Toch was er overeenstemming bereikt en werd The Treets als winnaar aangewezen. Die zien we dus op 26 of 27 oktober terug in The Sugar Factory. 

Gezien: Voorronde Amsterdamse Popprijs, de Heeren van Aemstel, 22 september 2009.