De favorieten van... De kernredactie van 3VOOR12/Amsterdam

"Ik zou wel een dagje in K3 willen zitten"

Redactie 3VOOR12/Amsterdam ,

In onze vaste rubriek 'De favorieten van...' zetten Amsterdammmers uit de muziekscene hun beste en slechtste muzikale ervaringen op een rijtje. Dit keer de favorieten van de 3VOOR12/Amsterdam kernredactie.

"Ik zou wel een dagje in K3 willen zitten"

De kernredactie van 3VOOR12/Amsterdam bestaat uit Janna Schouten (hoofdredacteur), Eyal van der Reep (agendacoördinator) en Dorinde Meuzelaar (eindredacteur). Ze doen een boekje open over hun favorieten.

Wat is het beste album ooit? Waarom?
Janna: Het beste album ooit blijft voor mij Greatest Hits van Queen. Die had ik op een casettebandje gezet en het bandje werd op vakantie in de auto helemaal grijs gedraaid. En nog steeds heb ik er niet genoeg van gehoord.
Eyal: Onmogelijk eigenlijk. Alice in Chains, Muse, The Decemberists en HEALTH hebben alleen maar goede albums gemaakt. Maar goed, als ik dan toch moet kiezen: Jeff Buckley - Grace. Zijn stem is mooi tot het belachelijke aan toe. De liedjes zijn prachtig.
Dorinde: Velvet Underground & Nico wordt nog steeds alleen maar beter. Of Raw Power van Iggy Pop.

Wat is volgens jou het slechtste album ooit? Waarom?
Janna: Medisch Centrum Kutschurft van Kutschurft vind ik een best slecht album. Maar daarom dan ook weer leuk. Hmm, lastig...
Eyal: BrokeNCYDE al eens gehoord? De enige cd die ik op zou eten, slechts om anderen het niet te hoeven laten horen.

Wat vind je op dit moment het beste album? Waarom?
Janna: Caravan Palace met Caravan Palace. Heerlijk opzwepende en een beetje beukende swing.
Eyal: Get Color van HEALTH. Bruut als een opgefokte grizzlybeer met een kettingzaag met Die Slow als ultieme hersenkraker. Gaat dat zien op 9 oktober in de Melkweg!
Dorinde: 2 van Darker My Love, alleen al vanwege het fantastische openingsnummer.

Wat is het beste optreden waar je ooit bent geweest? Waarom?
Janna: Het beste optreden ooit was ik technisch gezien niet bij en misschien was het daarom wel het beste concert ooit. Het was Pukkelpop 2008 en ik lag in de tent en terwijl ik in slaap aan het vallen was, klonken The Killers op de achtergrond. Nou durf ik nooit meer naar een optreden toe omdat ik bang ben dat het alleen maar tegen kan vallen.
Eyal: Justice op Pinkpop 2008! Het gebeurt niet vaak dat je zowel zuurstoftekort als vochttekort hebt, maar toch zo'n euforisch geluksgevoel ervaart.
Dorinde: De allereerste keer Black Rebel Motorcycle Club was magisch! Alle keren daarna ook wel trouwens.

Wat is het slechtste optreden waar je ooit bent geweest? Waarom?
Janna: Dat was Mondo Generator in Tivoli de Helling in Utrecht, denk ik. Als het voorprogramma (Winnebago Deal) niet goed geweest was, hadden we ons geld teruggevraagd.
Eyal: Ik zou verslag doen van My Vanity Project. Dread Giveaways was het voorprogramma. Ik was na vijf minuten weggerend naar buiten, koppijn joh! De zanger deed als Kurt Cobain, speelde slechts een paar powerchords en de drummer... Een drummer kon je hem eigenlijk niet noemen.

Noem een aankomend optreden waar iedereen naartoe moet:
Janna: De avond van Radio Mortale op zaterdag 26 september in Café Pakhuis Wilhelmina. Als je van de muziek die op 3VOOR12 beschreven wordt houdt, hou je ook van Radio Mortale. En om hun voortbestaan te kunnen garanderen, hebben ze die avond een volle zaal nodig.
Eyal: HEALTH en de Radio Mortale live-avond zijn al genoemd. Awkward i's cd-presentatie in Paradiso is zeker het zien waard. Binnen enkele weken zullen zijn straight-to-the-point singer-songwriterliedjes door het hele land bekend zijn.

Wat was je de eerste cd/lp die je ooit kocht? Waarom?
Janna: Ik denk dat dat Schizo van de Heideroosjes was. Omdat ik nou eenmaal een beetje punk was toen.
Eyal: Een cd van Robbie Williams, dat moet I've Been Expecting You zijn. She's The One, Millenium, weet je wel? Ik moet een jaar of acht, negen geweest zijn en Williams maakt(e) nou eenmaal heel slimme popliedjes.
Dorinde: Uhm, ik denk dat dat What’s The Story (Morning Glory) van Oasis was. Luister ik nog steeds wel eens.

Welke cd/lp heb je als laatste aangeschaft? Waarom?
Janna: Circus Doop van Doop. Daar moest ik elke keer aan denken als ik Caravan Palace luisterde.
Eyal: MTV's Unplugged: Alice In Chains voor de verjaardag van mijn vriendin, omdat het een prachtig album is. Toen hadden we nog niets; ik had haar twee dagen daarvoor verteld dat het niets zou worden. Interessant is het, dat het een week later toch iets werd tussen ons.
Dorinde: King Khan & BBQ Show. Heerlijk rammelende, authentieke garage. En Vagabonds van T99. Niet voor niks dat Mark Lamarr (Britse dj/presentator, red.) deze band hypet!

Wat was de grootste muzikale miskoop die je ooit hebt gedaan?
Janna: Als je bij de Cash Converters cd’s koopt omdat het hoesje er wel leuk uit ziet, zit er best wel behoorlijk wat slechts tussen.
Eyal: Millenium van Backstreet Boys ... need I say more!
Dorinde: Ik durf het bijna niet te zeggen, maar tijdens het opruimen kwam ik de cd van Babylon Zoo tegen. Je weet wel, van dat nummer Spaceman. Zelfs de hoes van dat album is lelijk!

Wat is je favoriete ‘foute’ plaat? Waarom?
Janna: Geen specifieke favoriete foute plaat, ik houd sowieso van foute platen. Dr. Bernard of Brandend Zand vind ik heerlijk om zo af en toe tussen de goede muziek door te luisteren.
Eyal: Angels With Dirty Faces en Three van Sugababes. Lekkere platen vind ik ze nog steeds. The Final Countdown van Europe en Folklore van Nelly Furtado heb ik ook een tijdje gedraaid.
Dorinde: Dynasty van Kiss is heerlijk op z’n tijd! Geniet, maar met mate.

Noem muziek/een band/artiest die je leuk vindt, waarvan mensen vaak niet verwachten dat je het leuk vind:
Janna: Thunderdome en andere harde beukmuziek. Heerlijk om op te sporten. Of zou men dat wel van mij verwachten? Dan kan ik misschien beter melden dat ik ook graag naar Abba luister.
Eyal: Nelly Furtado's folkliedjes dus. Of simpel hiphopspul als Lil' Wayne.
Dorinde: Ik ben een enorme Dolly Parton-fan. Zodra ik Tennessee Mountain Home hoor, lijkt de wereld gewoon een beetje beter. En stiekem luister ik graag naar AC/DC of oude albums van The Prodigy tijdens het sporten.

Wat was het eerste liedje dat je kon zingen/ spelen?
Janna: Ik heb op een kinderkoor gezeten dus laten we het daar maar niet over hebben.
Eyal: Idem.
Dorinde: Oei, ik heb ook zo’n kinderkoor-verleden.....

Club of festival?
Janna: Festival! Ik vind bandjes kijken toch vaak op den duur een beetje saai. Dan ga ik liever naast het podium in het gras liggen genieten van de muziek.
Eyal: Festivals kijk ik het hele jaar door naar uit. De hele dag bandjes kijken, dan drinken, dan dansen, dan nog wat drinken en anderen wakker houden. En aan het einde van de nacht val je uitgeput in je natte tent. Heerlijk!

Wat zing je het liefst onder de douche?
Janna: De laatste tijd zing ik vaak Hold Me Tight, en dan de versie uit de film Across The Universe.
Eyal: Iets van The Pussycat Dolls, het liefst terwijl ik allemaal sexy bewegingen maak. Ben ik uitgezongen, dan lig ik in mijn eentje in een deuk. Triest? Zeker. Maar daardoor nog niet minder leuk.
Dorinde: Ik betrap mezelf er de laatste tijd wel eens op dat ik Heartbreak Hotel van Elvis Presley zing. Vooral sinds ik samen met een vriendin het onzalige idee kreeg om een Elvis-coverband te beginnen, Jo & The Tenderloves. Maar iedereen kan opgelucht ademhalen in de wetenschap dat ik gelukkig geen instrument bespeel.

Welke muzikant zou je wel een dagje willen zijn?
Janna: Ik zou wel een dagje in K3 willen zitten.
Eyal: Matthew Bellamy (Muse) is een genie. Brian Wilson (ex-Beach Boys) is zo gestoord geworden dat ik daar ook wel interesse voor heb.
Dorinde: John Paul Jones. Zo’n roemrijk verleden, en dat nu nog eens (dunnetjes) overdoen met Dave Grohl en Josh Homme!