De favorieten van… Chris Dekker (La La Lies)

“Ik ben bassist. Ik kan nog steeds niets zingen of spelen”

Claire van der Hall Foto: Corrie Hieda ,

La La Lies is één van de bands die optreedt tijdens de benefietavond van Radio Mortale op zaterdag 26 september in Pakhuis Wilhelmina. 3VOOR12/Amsterdam vroeg naar De favorieten van bassist Chris Dekker. “Ik ben spontaan op mijn knieën voor Barry van den Bebber gevallen in de beste Wayne's World 'We're Not Worthy'-stijl."

“Ik ben bassist. Ik kan nog steeds niets zingen of spelen”

Wat vind je op dit moment het beste album?
De afgelopen anderhalf jaar heb ik ontzettend veel naar de tweede van The Raconteurs geluisterd en vanwege meneer White nu zit ik dus in The Dead Weather. Ook zeer goed. Lekker vuig! Little Jack is een goede bassist en ik wil ook een Gretsch bas! Ik houd erg van de sounds van deze cd's. Lekker ruig, organisch en niet overgeproduceerd.

Wat is het beste optreden waar je ooit heen geweest bent?
Misschien Oasis een paar jaar geleden in AB in Brussel? Anders wellicht Bob Forrest van Thelonious Monster in Vera. Anders een Herman Brood gig, waarvan ik er vele zag. Bob Forrest speelde toen met The Bicycle Thief, er waren weinig mensen, het kostte 7 euro ofzo en na afloop heel lang staan ouwehoeren, omdat hij op mijn The Jam-shirt afkwam. Legendarisch optreden verder met Josh Klinghoffer op gitaar!

Wat is het slechtste optreden waar je ooit heen geweest bent
?

Ik ben weggelopen bij Franz Ferdinand toen ze met Eurosonic in Vera speelden. Daarna werden ze al snel heel groot en goed, maar ik vind nog steeds terecht dat ik toen wegliep. Ze waren toen nog niet zo goed. Maar de mensen die er waren zeggen natuurlijk dat het legendarisch was.

Noem een aankomend optreden waar iedereen naartoe moet.
The La La Lies tijdens de Mortale avond in Pakhuis Wilhelmina natuurlijk.


Wat was je de eerste cd/lp die je ooit kocht?
I
k heb me altijd voorgenomen om te gaan liegen als ik deze vraag zou krijgen. Ik zou dan iets van Bowie of Brood ofzo noemen. Maar ik ben in een eerlijke bui, als La La Leugenaar. De eerste elpee was een verzamelaar van André van Duin, omdat ik dat altijd op school playbackte. De eerste single was Crocket's Theme van Miami Vice door de mooie witte Ferrari Testarossa voorop.

Wat was de grootste muzikale miskoop die je ooit hebt gedaan?
I
k koop veel cd's, dus er zit wel eens wat verkeerds tussen.... Ehm... The Look van Roxette?

Wat is je favoriete ‘foute’ plaat?
Ik heb een hekel aan de eighties-sound, maar soms ga ik naar YouTube en dan draai ik Duel (Eye To Eye) van Propaganda. De neus van die vrouw. Prachtig!

Doe Mennene Mexicano van Berry van den Bebber heb ik op single-cd, maar die blijft keurig netjes in het doosje.

Wat is volgens jou het beste nummer aller tijden?
Tin Soldier van The Small Faces is het beste popnummer ooit. Ik heb wel eens drie A4'tjes volgeschreven waarom. Een samenvatting: Dat is gewoon het beste popnummer. Een van de beste bassisten (Ronnie Lane), gecombineerd met een van de beste drummers (Kenney Jones), een van de beste toetsenisten (Ian McLagan) en samen met Rick Danko de beste blanke soulzanger: Steve Marriott. Marriott was de gitaarheld van Hendrix, dus dat zit ook wel goed. Dat nummer klopt helemaal. De langzame opbouw, de verdubbeling van tempo als de drums er inkomen, een terugval, op naar de climax, een spetterend tussenstuk, weer eventjes rustig aan, nog een climax en dan het einde met de drumroffel van Kenney. En dan de hemeltergend mooie meebrulkoortjes van PP Arnold. Dat is dan weer een ex-Ikette, die later ook solo ging en meedeed met Oasis, Ocean Colour Scene en natuurlijk met Roger Waters. Alles klopt op die plaat!

Wat is vind je het slechtste nummer aller tijden?
Doe Menenne Mexicano van Berry van den Bebber. Op een avond stond ik buiten een kroeg in Tilburg met een man te praten. En dat bleek Berry van den fokking Bebben! Ik ben spontaan op mijn knieën gevallen in de beste Wayne's World 'We're Not Worthy' stijl. Waarom dit nummer slecht is? Luister zelf maar.

Heb je rituelen voor je gaat optreden?
Kopje koffie, biertje, mijn spullen checken en gaan! Niets bijzonders dus. Geen naakte groepsknuffels ofzo. Natuurlijk ruik ik altijd even aan de buizen van mijn versterker. Dat is geen ritueel, maar een verslaving.

Wat was het eerste liedje dat je kon zingen/spelen?
Ik ben bassist. Ik kan nog steeds niets zingen of spelen. Ik verzorg wat laag gebrom, onder de fantastische melodieën van Louis, de heftige zanglijnen van Sander en ik probeer dat in hetzelfde tempo te doen als de vette drums van Jur.

Wie is je grootste fan?
Als band hebben we natuurlijk scheepsladingen jonge mooie meisjes om ons heen hangen. En wij tolereren dat dan. Verder heeft Eric Corton ons een paar keer op 3FM gedraaid en Little Steven van Bruce's E-street band in de VS in zijn radioshow. Daar zijn we al heel blij mee!

Club of festival?

Om te spelen heb ik liever een volle kleine ruimte, dan een lege grote ruimte. Clubs winnen het dan dus net. Maar we willen ook bedompte kleedkamers, bier en zweet van de muren en het plafond. Zeker clubs dus!

Welk nummer zou jij geschreven willen hebben?
Doe Mennene Mexicano van Berry van den Bebber. Zonder twijfel.

Voor wie zou je wel eens een serenade willen zingen?
Ome Willem en misschien krijg ik dan wel een Ome Willem T-shirt, rakkers!

Welke muzikant zou je wel een dagje willen zijn?
Ik zou wel een dag heel goed willen kunnen zingen. Een dag een hele mooie vrouw zijn is ook wel een ervaring, lijkt me zo. Nietwaar? Dan denk ik aan Gabriella Cilmi. Of Shakira! Of mooi en zingen en gitaarspelen: Charlotte Hatherley. Of natuurlijk Berry van den Bebber.

 La La Lies staan tijdens de benefietavond van Radio Mortale. Vanaf 20.30 uur op zaterdag  26 september is iedereen welkom in Pakhuis Wilhemina. Andere bands en artiesten die optreden zijn Dress, Dolorous Daze en Case Mayfield. Entree €5

La La Lies stonden eerder in Pakhuis Wilhelmina en 3VOOR12/Amsterdam was erbij, lees hier het verslag.