De Duif krijgt bezoek van Anna Ternheim

Paradiso houdt de komende dagen een aantal concerten onder de noemer 'Paradiso presenteert...'

Tekst: Marcel Kamphuis. Fotos: Sanne Couprie ,

De Zweedse singer-songwriter Anna Ternheim stond dit jaar reeds in Doornroosje en Paradiso, maar komt terug voor een erg opvallende locatie: De Duif. Dit is een van oorsprong katholiek kerkgebouw op de Prinsengracht in Amsterdam

Paradiso houdt de komende dagen een aantal concerten onder de noemer 'Paradiso presenteert...'

Vandaag presenteert Paradiso singer-songwriter Anna Ternheim in De Duif. Met een bureautafel als kassa, klapstoeltjes als zitplekken en met een paar extra spotjes aan het plafon als verlichting, is het prachtige kerkgebouw ingericht als geïmproviseerde concertzaal. En hoewel de bezoekers hun ogen uitkijken, begint Anna Ternheim zonder te blozen aan haar setlist. Samen met twee muzikanten betreedt ze het podium en zonder enige vorm van communicatie, worden de eerste twee nummers gespeeld, waarna een schattige “thank you all for comming” volgt in de microfoon.

Dat de 31-jarige wel degelijk gespannen en geïmponeerd is, blijkt aan haar setlist. Niks is aan het toeval overgelaten. De eerste twee nummers speel ze met een gitaar, de derde en vierde met een piano, de vijfde en zesde met drumstokken en bij de zevende en achtste verlaten de extra leden het podium. De bassist en gitarist laten haar een tweetal nummers breekbaar achter als soloartiest. Wanneer de singer-songwriter eenmaal gewend is aan de situatie, komen er gelukkig steeds meer gezellige praatjes. Zo krijgt elk nummer een introverhaaltje, vind ze ons allemaal erg stil en complimenteert ze eindelijk het gebouw: “This is by far the best location I've played during this tour”.
 
De Duif is geschikt voor 250 bezoekers en al dezen geven een staande ovatie wanneer de Zweedse het podium verlaat. Een geplande toegift met twee nummers volgt, maar wanneer ook ditmaal iedereen uitbundig gaat klappen, besluit ze om nogmaals  terug te komen. Met een klein handgebaar naar de organisatie, maakt Ternheim duidelijk nog vijf minuten te willen spelen. Ze krijgt akkoord en geheel unplugged speelt ze het laatste nummers van vanavond.

Een dik uur aan muziek duurt het concert aan de Prinsengracht, waar alle uithoeken van haar repertoire in langskomen - en zelfs 'China Girl' van David Bowie horen we in haar setlist. Hoewel de locatie een belangrijke rol heeft gespeeld, heeft ook de zangeres zelf gezorgd dat we dit concert nog lang zullen herinneren.

Gezien: Anna Ternheim, De Duif, 22-09-09