Blij verrast zZz genomineerd voor 3VOOR12/Award

“Er zijn veel goede acts dit jaar”

Interview: Dorinde Meuzelaar ,

Een van de genomineerden voor de 3VOOR12/Award 2009 is het Amsterdamse rock noir / sleaze duo zZz. 3VOOR12/Amsterdam sprak met organist Daan Schinkel over hun nominatie en hun plannen voor de toekomst.

“Er zijn veel goede acts dit jaar”

Een van de genomineerden voor de 3VOOR12/Award 2009 is het Amsterdamse rock noir / sleaze duo zZz. Hun debuutplaat Sound Of zZz (in 2005 ook genomineerd voor de 3VOOR12/Award) gooide onder meer in de VS en Japan hoge ogen. Met opvolger Running With The Beast sloegen ze een meer wave-georiënteerde richting in, die ze zeker geen windeieren legde. Behalve lovende kritieken was dit keer een internationale reclamedeal het resultaat. 3VOOR12/Amsterdam sprak organist Daan Schinkel over hun nominatie.

Wat vind je van de nominatie?

“We waren blij verrast. Voor de eerste plaat waren we ook genomineerd, maar die ging net aan onze neus voorbij, naar Voicst. Het was echt heel close.”

Hoe schat je je kansen in?

“Lastig, er zijn veel goede acts dit jaar. Ik denk dat de award gaat naar een band als De Staat of Kyteman. Van die laatste ken ik de plaat zelf niet, maar ze zijn wel goed. Of Roosbeef, daar hoop ik wel op. Zij is echt uniek, en ik vind het een heel goed album. Maar ik denk dat het Kyteman wordt. Hoewel, er is ook een hiphopact (de Fakkelbrigade, red.). Die ken ik niet, maar hun fans zijn wel echt van die mensen die gaan stemmen. Maar wij gaan onze fans ook nog mobiliseren.”

Zijn jullie er eigenlijk bij, 10 september in DeSmet?

“Ik kijk gelijk even in m’n agenda. Ja hoor, dat kan, we zijn er!”

Wat ga je eigenlijk doen als jullie de Award winnen?

“Hmmm, een goede vraag. Ik denk dat we er een gezellige avond van maken, en dan nog lang doorgaan.”

Waar zijn jullie op dit moment verder mee bezig, behalve de fans mobiliseren om te stemmen?

“Een heleboel, we zitten in een heel creatieve periode. We hebben eerst nog een aantal optredens die we eerder dit jaar moesten afzeggen. En Sleazefest komt er weer aan. Dit jaar vindt het garagefestival plaats op 3 oktober op Timboektoe in Wijk aan Zee. De line-up van deze tiende editie klinkt veelbelovend, met onder andere Aux Raus, Daily Bread, Claw Boys Claw, zZz en een reünie van The Skidmarks.

Daarnaast zijn we ook met een aantal heel andere projecten bezig. Zo spelen we  op 31 september in de Nieuwe Kerk. We verzorgen dan live de muziek bij de stomme film Frankenstein, uit 1931. En volgende zomer gaan we ook op tournee met een theaterstuk van Marcel van Brakel. Muziek is een belangrijke factor in zijn stukken, dus wij gaan er live bij spelen.
Als de band zZz maar dan met speciaal voor de voorstelling gecomponeerde muziek.”

Zijn jullie al bezig met een opvolger van Running With The Beast?

“Misschien dat we herfst volgend jaar met een nieuw album komen. Ik heb nog geen idee over het geluid van de plaat, maar het moet een vloeiend geheel worden. We blijven bij de basis: we zijn een duo met orgel en drums en dat zal wederom de basis zijn voor alle songs.

De 3VOOR12 Award wordt op 10 september 2009 voor de zesde keer uitgereikt. Je kunt hier je stem uitbrengen.