Benefietavond Radio Mortale groot succes

Kwaliteit en gezelligheid zijn de trefwoorden van de avond

Tekst: Joline Cramer, Foto's: Marije van Woerden ,

Zaterdag 26 september organiseerde Radio Mortale een benefietavond in Café Pakhuis Wilhemina. Doel: het kunnen blijven betalen van de studiohuur. Het programma met optredens van diverse Amsterdamse artiesten, stond garant voor een gezellige avond.

Kwaliteit en gezelligheid zijn de trefwoorden van de avond

Met de leus “omdat 3FM het niet doet, doen wij het!” geeft Radio Mortale onbekende Nederpop de kans om zich aan de buitenwereld te laten horen. De radiozender is dan ook elke werkdag te beluisteren op 103.3 FM van de Amsterdamse kabel en 106.8 FM in de ether. Echter Radio Mortale verkeert in financiële nood. Door middel van een benefietavond op zaterdag 26 september in Café Pakhuis Wilhelmina probeert Radio Mortale de studiohuur te kunnen blijven betalen. Bovendien staat het programma met optredens van Amsterdamse artiesten garant voor een gezellige avond.

De aftrap is voor de band Dolorous Daze. Dit driekoppige gezelschap weet zijn nummers goed over te brengen. Er is een duidelijke tweedeling in de muziek te horen. Naast energieke rock brengt de band ook akoestische popsongs ten gehore. De harmonieuze samenzang van zanger Bas Wilberink en drummer Caesar Roseboom staat centraal in de muziek van deze band. De climax van het optreden is het laatste nummer. Volkomen onverwachts begint drummer Caesar Roseboom te zingen. De hoge, ietwat kwetsbare stem raakt bij menig bezoeker de gevoelige snaar. Een goede afsluiter van een prima set.

De tweede artiest die zijn muziek ten gehore mocht brengen, was singer-songwriter Case Mayfield. Mayfield, bekend van de Alphabet Street Tour en singer-songwriter competitie Mooie Noten, weet zijn nummers op een creatieve manier te brengen. "I just wanna tell story's and listen to other people's story's", vermeldt Mayfield op zijn Myspace pagina. Dit is zeker terug te horen in zijn teksten. Door middel van korte verhaaltjes en anekdotes vermaakt Mayfield het publiek. De simpele gitaarmuziek van de artiest ligt goed in het gehoor. Ballades worden afgewisseld met jazzy popsongs à la Jamie Lidell. Daarbij de complimenten voor het magnifieke gitaarwerk van de artiest. Helaas weet Mayfield de aandacht van het publiek niet vast te houden. Erg jammer. Case Mayfield krijgt deze avond niet de waardering die hij verdient.

Dress is als derde aan de beurt. Met nog twee bands te gaan, begint de aandacht van het publiek een beetje af te nemen. Dress weet hier goed op in te spelen. Met een relatief kleine bezetting van slechts twee man, weet Dress eenvoudige, dromerige indiepop te combineren met rauwe gitaarpop. "Simple but pleasant". Na het vertrek van drummer Maarten Kooijman is de band als duo verdergegaan. Met deze set bewijst Dress wederom dat ze het nog steeds in zich hebben. Eenvoudige muziek met diepgang. Zoals het hoort.

Als laatste is het de beurt aan The La La Lies. De aanstekelijke britrock van de mannen laat het publiek swingen. De simpele, lekker in het oor liggende rock ´n roll moedigt het publiek aan te dansen en te ´shaken´, zoals frontman Sander den Das het formuleert. Het optreden mondt uit in een lekkere chaos. Dit bereikt zijn hoogtepunt als de band de Radio Mortale hit Turn Up The Music And Dance inzet. Al met al is het zeker een geslaagde avond.

Gezien: Radio Mortale Benefiet
25 september 2009, Café Pakhuis Wilhelmina