Afscheidsconcert Osdorp Posse brengt Melkweg tot kookpunt

Reis door de afgelopen twintig jaar met pioniers van de nederhop

Tekst: Astrid Engelen Foto's: Arne Coomans ,

Na een jaar Afschijtstournee is het moment daar. Het allerlaatste optreden van Osdorp Posse in thuisstad Mokum. “Melkweg, we houden van jullie.”

Reis door de afgelopen twintig jaar met pioniers van de nederhop

Vorig jaar kondigden Def P., IJsblok, Seda, King en dj Daan aan dat Osdorp Posse stopt. November 2008 startte de Afschijtstournee in Hilversum. Elke provincie heeft de pioniers van de nederhop nog kunnen zien. Voor hun allerlaatste optreden hebben ze natuurlijk hun eigen stad Amsterdam gekozen. In de uitverkochte Max van de Melkweg zeggen de grondleggers van Nederlandstalige hiphop gedag.

Als Osdorp Posse het podium betreedt, gaat er een golf van adrenaline door de Max. De sfeer is uitstekend. Tijdens het optreden wordt fanatiek gecrowdsurfed. Het enthousiasme van het publiek doet Osdorp Posse goed. “Mijn avond kan nu al niet meer stuk,” zegt Def P. na het eerste nummer.

Volgens Def P. is het moeilijk uit hun hele repertoire te kiezen welke nummers ze moeten spelen tijdens het afscheidsconcert. Maar het publiek is duidelijk tevreden met de gekozen nummers. Moordenaars en Origineel Amsterdams mogen natuurlijk niet ontbreken, maar ook Vlijmscherp, het favoriete nummer van Def P., Als Schijt De Ventilator Raakt en het oudste nummer van Osdorp Posse, Kort Maar Krachtig, komen voorbij, net als het speciaal voor de Afschijtstournee geschreven Afschijt. Een ode aan hun ‘schijt aan iedereen’ instelling, een overzicht van hun carrière en een boodschap. Ze zijn niet uit elkaar, maar ze stoppen bewust op het hoogtepunt. Ze houden de eer aan zichzelf.

Tijdens dit laatste optreden geeft de band nog een keer alles. De energie stroomt door de Melkweg. Def P.: “Er is maar één zaal die zo kan rocken als de Melkweg dat kan. Melkweg, we houden van jullie.” Osdorp Posse is de fans dankbaar voor hun jarenlange steun. Die steun bereikt deze laatste avond tot een hoogtepunt: Osdorp Posse krijgt een gouden plaat voor Afslag Osdorp uit handen van Miss Djax Saskia Slegers. Op de allerlaatste dag van het bestaan van de band, toch nog props voor hun werk.

Tijdens Geen Slaap Tot Osdorp, het laatste nummer, wordt het podium bevolkt door tientallen fans. Na afloop van het optreden valt de extase af te lezen van de gezichten van het publiek. Bij het verlaten van de Melkweg lijkt het pas door te dringen dat dit echt het allerlaatste optreden was. Sommige fans pinken een traantje weg.

De wens van Osdorp Posse om te stoppen op het hoogtepunt is met dit optreden absoluut in vervulling gegaan.

Gezien: afscheidsoptreden Osdorp Posse, Melkweg, 26 september 2009