3VOOR12/Awards in De Smet

Met optredens van De Staat en Djiggy Djé

Tekst: Sophie Top; Foto's: Remco Brinkhuis ,

Donderdag 10 september zijn de 3VOOR12/Awards 2009 uitgereikt. Met namen als de Fakkelbrigade, Kyteman, De Staat en Djiggy Djé was het erg spannend wie de award zou winnen.

Met optredens van De Staat en Djiggy Djé

Een zomer vol spanning en een hele hoop stemmen verder is het zover: De 3voor12 Awards. De gastenlijst van Desmet is nog nooit zo snel volgeboekt geweest. Eenmaal in de zaal blijkt dat er ook slechts een klein aantal vaste Desmet-gangers aanwezig is, het grootste deel van de ruimte is gevuld met muzikanten.

Buiten staat Lucky Fonz III een sigaretje te roken en te poseren voor de foto. Naar de bar toe lopend komen we langs Kyteman en in een hoek van de zaal interviewt Annemieke Schollaardt de zangeres van Roosbeef met de frontman van De Staat. Eric Corton zorgt dat heel Nederland mee kan genieten door op 3fm de alle details te presenteren.

Dan kondigt hij Jiggie Djé aan om hem de avond te laten openen. Het komt wat moeizaam opgang terwijl de mannen op het podium er zelf zo enthousiast bij staan. Tegen het laatste nummer lijkt het publiek eindelijk een beetje los te komen en wanneer Pete Philly Jiggie Djé komt versterken gaan de handen direct de lucht in. Goed samenspel van alle mannen op het podium en een goede publieksopwarmer.

Tussen de optredens door loopt de zaal leeg en moet er buiten gerookt en aan de bar gedronken worden. De aanwezige muzikanten vliegen elkaar om de hals en wensen elkaar de winst toe. Rondlopend door de menigte is het meest voorkomende geluid: De Staat gaat winnen. 

Maar eerst  worden de mannen van De Staat op het podium verwacht om de nummers van het genomineerde album aan de aanwezigen en de 3VOOR12-luisteraars te laten horen. Ze worden luid toegejuicht door Go Back To The Zoo, die met De Staat als voorprogramma mee zal touren. De bandleden zijn ervan overtuigd dat hun vrienden gaan winnen. Het optreden is sterk, strak en vermakelijk. De cow bell van Rocco is een essentieel element voor de show, hij heeft er een spectaculaire dans bij. “Wij hebben hem ooit een cow bell gegeven, misschien zelfs deze wel”, zegt de bassist van Go Back To The Zoo. Dat heeft hij goed gedaan.

Dan is het moment van de waarheid aangebroken, wie zal het geworden zijn? Wie wint niet alleen de €1203,12 maar ook de eer van het door het 3voor12 publiek  aangewezen worden als beste Nederlandse band van 2009? Velen hadden het al geroepen en wisten het allang, De Staat is het geworden. De bubbels vloeien rijkelijk om dit te vieren en iedereen drinkt mee.

Nadat iedereen De Staat uitgebreid heeft kunnen feliciteren en de mannen hun glaasjes leeggedronken hebben, klimmen ze met volle fles het podium weer op om nog een aantal nummers van de beste cd van 2009 te laten horen. De cow bell wordt wederom een aantal keer ingezet, met het bijpassende dansje. Dan springt er ineens versterking op het podium en wordt het publiek getrakteerd op een hoop krullen en een sterk staaltje franse Freestyle.  Voor het eerst deze avond danst vrijwel het hele publiek mee en zo wordt de uitreiking in stijl gevierd.

“Volgend jaar winnen wij hem”, zegt de bassist van Go Back To The Zoo heel zelfverzekerd en wie weet. De bijna beste albums van 2009 waren:

In Another Life - Anne Soldaat
Colucci Era – Fakkelbrigade
De Ark De Triomf - Jiggy Djé
4 – Johan
The Hermit Sessions – Kyteman
A Family Like Yours - Lucky Fonz III
Great Lengths – Martyn
Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten - Roosbeef
The Moi Non Plus - The Moi Non Plus
Voyage Direct - Tom Trago
Running With The Beast – zZz

Gezien: 3voor12 Awards 2009, Desmet, 10 september 2009