Wannabe A Star; van dj-ende danseres naar dansende dj

Op de bank bij dj Wannabe A Star, met een kopje koffie en een stukje taart

Tekst: Sophie Top ,

Om twee uur ’s middags verwelkomt Jojanneke van der Veer, beter bekend onder de naam Wannabe A Star, 3VOOR12/Amsterdam met een kopje koffie en een stukje taart. Twee uur is een mooie tijd, “dan slaapt mijn dochter. Dat is makkelijker praten”

Op de bank bij dj Wannabe A Star, met een kopje koffie en een stukje taart

Tussen het beeld dat je zou verwachten en de werkelijkheid zit een enorm verschil: Van een bekende Amsterdamse dj verwacht je toch een strak en modern huis met draaitafels centraal in het appartement en overal platen. In het huis van Wannabe A Star wordt de huiskamer echter gedomineerd door speelgoed en knuffels.

Zittend op de bank omringd door alle knuffels, stelt Jo zich volledig open. Ze vertelt over de start van haar carrière, over haar leven als alleenstaande moeder / dj en over haar liefdesleven. Maar we beginnen bij haar samenwerking met Joost van Bellen, die toch wel als haar ‘Godfather’ gezien kan worden.

“Joost is heel fijn om voor te werken. Hij is niet altijd even makkelijk; hij is heel perfectionistisch en heeft precies in zijn hoofd hoe hij het wil hebben. Bijvoorbeeld op Lowlands, waar ik vóór Joost moest draaien. Hij wilde met mij mijn set doornemen, zodat ik niet precies die nummers zou draaien die hij op zijn programma had. Maar ik ga hem natuurlijk niet het gras voor de voeten maaien, ik weet wat hij wil draaien en speel daarop in. Het fijne is wel dat je met Joost precies weet waar je aan toe bent.” 

Alleen maar goeds over Joost van Bellen, de man die Wannabe A Star tot een ware ster heeft gemaakt. “Ik ben eigenlijk begonnen als DJ, omdat ik alle avonden hetzelfde vond. Als danseres stond ik op veel verschillende podia in verschillende clubs, maar de meeste dj’s ontbrak het echt aan lef! Ik bedacht dat ik - ondanks dat ik nog nooit één plaat gedraaid had – het zelf veel beter zou kunnen. Zo ben ik gestart.” Ze werkte als danseres al veel samen met Bianca Kroon alias pj Miss B-have, waarbij ‘pj’ staat voor performance jockey. Het ging toen meer om de hele show.  

Wannabe A Star viel direct in de smaak bij de grootmeester Joost van Bellen. “Eén van de eerste dingen die hij me zei: ‘Het ziet er fantastisch uit, maar je kunt voor geen meter draaien.”

Maar draaien is te leren, dat heeft Jo wel bewezen. Onder de vleugels van Joost leerde ze de kneepjes van het vak. “In het begin draaide ik werkelijk alles wat ik zelf leuk vond, beginnend met house, naar disco, toen hip hop en vervolgens rock. Op een gegeven moment, zo’n 5 jaar geleden, draaide ik alles door elkaar!

"Het was Joost die me zo’n twee jaar geleden zei: ‘Ik houd ook van klassieke muziek, maar ik ga het niet op een podium draaien’. Daar had hij een punt. Vanaf dat moment ben ik meer een eigen stijl gaan ontwikkelen. Maar nog steeds draai ik niet wat alle andere dj’s draaien en doe ik niet wat alle andere dj’s doen. Ja, natuurlijk heb je dan wel eens een echte misser, dat is het risico. Maar ik heb liever af en toe een misser op het podium, dan dat iedereen mij over één kam scheert met de rest.” 

De uitgaansscene lijkt niet echt een wereld voor vrouwen met kinderen. “Een mannenwereld is het zeker! Als vrouw moet je je heel erg bewijzen voordat mensen je serieus nemen. Na ruim 10 jaar heb ik mijn naam in Nederland wel op de kaart gezet, maar ik merk wel als we met grote buitenlandse namen werken, dat ik nog steeds niet serieus genomen word. Dat is heel lastig, helemaal nadat ik er een tijd uit was geweest na de bevalling. Uit het oog is uit het hart en je begint weer vanaf het nulpunt. Gelukkig heeft Joost altijd heel veel vertrouwen in me gehad.” 

Alleenstaande moeder en een gerenommeerde dj zijn, dat moet een behoorlijk zwaar leven zijn. “Als je op je 28e een kind wilt, moet je als vrouw geen dj worden. Gelukkig worden de boekingen over het algemeen een maand van tevoren geplaatst. Dat zorgt ervoor dat ik kan plannen met vrienden, crèche en haar vader. Maar het is wel zwaar, twee hele verschillende ritmes. Met haar sta ik rond 7 uur ’s ochtends op, terwijl als ik met Joost meedraai tijdens The Greatest Rock ’n Rave Circus pas rond half zeven mijn bed induik”. 

Het is natuurlijk nog de vraag of je er dan nog plezier uit kan halen. “Werk is werk, maar ik vind het wel heel leuk en geniet er ook zeker van. Ik ga echter niet meer zo ver als vroeger, waar je me soms dronken onder de draaitafels vandaan kon vissen”.

Wat kunnen mensen van jouw set verwachten aankomende donderdag? “De shows zijn wel wat veranderd sinds Miss B-have en ik niet meer samen performen. In de Baltimore stijl waarin ik nu draai, met nummers rond de 2 à 3 minuten heb ik niet meer de tijd om over het hele podium te glijden. Maar ik houd er nog wel van om op de draaitafels te klimmen! Kijk, als een DJ én danseres ben ik natuurlijk wel van nature aandachtsgeil.”  

Dat deze chick met ballen graag in het middelpunt van de belangstelling staat, dat is voor iedereen die haar live heeft gezien duidelijk. Heb je haar nog niet eerder live gezien, dan is deze week je kans tijdens SuperRauw in de Melkweg