VUIG* dansen, ruilen en spelen

Vijftien uur lang een Alternatief Dance Evenement met Ruildisko

Tekst: Melanie Hulsebosch ,

Het officieuze gedeelte van het Amsterdam Dance Event wordt verzorgd door VUIG*. Maar liefst vijftien uur dansen, ruilen, spelen en roken in de Mp3.

Vijftien uur lang een Alternatief Dance Evenement met Ruildisko

Nooit meer dan tien euro entree betalen, roken op de dansvloer en lang doorgaan. Heel erg lang doorgaan. Dat zijn de drie voornaamste eisen waar een VUIG*  feestje aan moet voldoen. O ja, er moet ook altijd iets geks gebeuren. op 23 oktober, tijdens het ADE doet VUIG *ook mee . Officieus weliswaar, onder de noemer Alternatief Dance Evenement, maar zeker het vermelden waard.  Want dan kun je maar liefst vijftien uur lang, ja, je leest het goed, vijftien uur lang in de Mp3 terecht voor een overdosis house, techno en aanverwante elektronische waar.

Maar VUIG* is toch wel iets meer dan doorhalen en roken op de dansvloer. VUIG* wil ook een podium bieden aan dj’s die  misschien niet zo bekend zijn, maar wel weten wat goede muziek is. Op VUIG* krijgt elke dj ongeveer een uur om zijn kunsten te vertonen, daar staat dan een bescheiden vergoeding tegenover.  Vrijdag zijn dat onder andere Esther Duijn, Dimzen, Erik Heijting en Brand.  Drie van de vier organisatoren zijn zelf ook regelmatig achter de decks te vinden; Kisakye, Moraalridder en Anoesjka. Nummer vier, Michiel, is onmisbaar om het overzicht te bewaren en ervoor te zorgen dat de boel goed uit de hand loopt.

Want op VUIG* wordt niet alleen gedanst, er wordt ook heel veel geruild.  Zo staat de editie op 23 oktober in het teken van de Ruildisko. Op gezette tijden zal er een ruilalarm afgaan op de dansvloer en wordt je geacht je outfit te ruilen met je buurman of buurvrouw. Wil je je outfit liever niet afstaan, dan zorg je dat je genoeg andere ruil- attributen bij je hebt.

Hoewel deze organisatie nog niet zo heel veel bekendheid geniet, gaan ze al een tijdje mee. De vier organisatoren zijn in eerste instantie begonnen met het organiseren van de afters van de Stekker feesten in Utrecht, genaamd Verlengsnoer. In 2008 hebben ze daar zelfs een Gouden Kabouter mee gewonnen in de categorie Krea-Kabouter (meest originele naam). Onder de noemer VUIG* zijn er de afgelopen twee jaar in Amsterdam en Utrecht een keur aan feestjes geweest. Legaal, semi-legaal en ook illegaal. Maar daar zeggen we maar niet zoveel over.

VUIG* zal zeker nog lang doorgaan met feestjes geven waar je kan roken, eindeloos kan dansen en waar ook nog een heleboel rare dingen gebeuren. Maar de ambitie om ‘groot’ te worden, is er niet. Want als je groot wordt dan krijg je ook een hoop gedonder met administratieve rompslomp en nog heel veel andere rompslomp en dat ziet dit viertal niet zo zitten. Het moet vooral leuk blijven, is het devies. En dat zorgt juist voor de nodige creativiteit en hilariteit zoals bijvoorbeeld stoelendansen en ruildisko’s.

Dus heb je zin in een dubbele marathon dansen en spelen of heb je na het officiële ADE programma nog niet genoeg gehad, dan kun je altijd nog met de voeten van de vloer in de Mp3.  Ja, zelfs als je vrijdagavond liever vroeg naar bed wil kun je op zaterdag ochtend in het kader van ochtendgymnastiek met een uitgeslapen hoofd een dansje gaan wagen. 

VUIG* Ruildisko, vrijdag 23 oktober MP3