The Gaslamp Killer raast in Trouw

De Nintendo/hiphopgeneratie draait achteloos toptrack na toptrack

Tekst: Eyal van der Reep | Foto's: Marije van Woerden ,

Op de Amsterdam Dance Event-woensdag slaan de nieuwkomers Trouw Amsterdam en de beat scene de handen ineen voor alweer een drukbezochte dubstepavond. The Gaslamp Killer, Bibio, Martyn, Cinnaman, Juha en Aardvarck laten zien hoe het moet.

De Nintendo/hiphopgeneratie draait achteloos toptrack na toptrack

Beat, instrumental hiphop, dubstep, glitch hiphop: het zijn allemaal sterk op elkaar lijkende stromingen, die wellicht binnen geringe tijd onder één noemer geplaatst zullen worden. Tot die tijd zullen we het ‘de beatscene’ moeten noemen. De beatscene staat er om bekend instrumentale hiphopstukken met vreemde ritmes te mengen met lo-fi bliepjes, die sterk aan het nintendo-geluid doen denken.

Viral Radio is Nederlands onbetwiste pionier van de beatscene. De Amsterdam Dance Event-special van Viral Radio in Trouw Amsterdam kent dan ook veel grote namen.

Rond twaalf uur toont Juha zijn rauwe hiphopbeats. Tropische drums en lo-fi geluiden vliegen je om de oren. Ondanks de lo-fi geluiden, klinken de nummers echter verre van mechanisch: er lijkt veel aandacht besteed te zijn aan de warmte van de klanken. Sterker nog, de knullig klinkende minuut durende fluitsolo lijkt zelfs live gespeeld.

Bibio begint zijn set opzwepend. Drumbeats vliegen alle kanten uit, de tempowisselingen zijn ingenieus en de breaks komen vaak en onverwachts. Vervolgens gaat Bibio over op een iets vriendelijker geluid. Uit de popliedjes blijkt een liefde voor folk - verschillende uit de popmuziek verdwenen instrumenten komen langs. De laatste paar nummers zijn weer onverminderd ruig en chaotisch. Houd deze man in de gaten!

Cinnaman is aan de beurt. Horen we daar Kiss Kiss van Chris Brown? Mister Viral Radio himself vult de zaal met techno en trance, urbansamples en tetrisgeluiden. Cinnaman draait totaal anders dan Bibio. Hij speelt veel meer met de dynamiek dan met het tempo. Soms draait hij het volume zelfs totaal uit, waarna het publiek begint te juichen. Zo zie je maar weer dat er vele manieren zijn om het publiek op te zwepen.

Clarks tracks leunen namelijk vooral op beestachtige percussiepartijen. Achteloos tovert hij woeste beats uit zijn apparatuur. De stuiterbeats worden echter al te vaak door breaks onderbroken. Clark toont met een puike set aan waarom hij tot de internationale top van de beat scene wordt gerekend.

The Gaslamp Killer weet als geen ander de zaal achter zich te krijgen. De nummers hebben harde beats, heerlijke breaks en onweerstaanbare grooves. Maar het zijn vooral zijn uitstraling en aanwezigheid. Geen moment staat de behaarde wildeman stil. Zelfs niet als hij zijn microfoon pakt om ‘I Am The Motherfucking Gaslamp Killer!’ of ‘Oh My God!’ te schreeuwen. Dit is de moederneukende gaslamp moordenaar, dat is dat.

De headliner is geweest, iedereen is kapot en jij bent Martyn. Dan kun je nog een remix van Santigolds Unstoppable draaien, maar die voeten komen niet meer van de vloer. Het publiek druipt af, zeker als Martyn af en toe wat slordig is, hetgeen desastreus is voor zijn minimaldubstep. Zelfs zijn inventieve drumpartijen helpen hem niet meer. Het is een ondankbare taak.

Later op de avond zouden Aardvarck en Cinnaman & Juha (gezamenlijk) nog een set doen.

Viral Radio in Trouw gemist? De volgende editie is op 6 november met Hudson Mohawke, Ras G, Mamiko Motto, Cinnaman en Juha.
 
Gezien: Viral Radio ADE-special in Trouw, 21 oktober 2009