The Asteroids Galaxy Tour blaast Bitterzoet op

Paradiso presenteert deze avond vrolijke Deense klanken in een stampvolle Bitterzoet

Tekst: Sophie Top. Foto's: Remco Brinkhuis. ,

Tijdens deze show van Paradiso Presenteert... staat de alternatieve Deense band die met name bekend is geworden door de iPod Touch-reclame. Deze band weet vanaf minuut één de hele zaal aan het dansen te krijgen. Is het Mette’s aandoenlijke verschijning? De mannen om haar heen? De grootte van de band vanavond? Of gewoon de ontzettend aanstekelijke, vrolijk makende muziek?

Paradiso presenteert deze avond vrolijke Deense klanken in een stampvolle Bitterzoet

Vorig jaar had nog niemand van The Asteroids Galaxy Tour gehoord, en was het gewoon nog Mette en Lars en hun muziek. Nu staat dit tweetal, dat de basis vormt voor The Asteroids Galaxy Tour, met zeven man in een uitpuilend Bitterzoet, in het teken van Paradiso Presenteert. Iedereen doet zijn best om zo dicht mogelijk bij de schattige Mette in de buurt te komen. Niet alleen omdat ze zo klein is dat je haar niet ziet van achter in de zaal, maar omdat haar uitstraling zo warm en welkom is, dat je haar gewoon op wilt pakken en wilt knuffelen. Lars valt met name  op vanwege zijn aparte kledingkeuze, met vanavond een muts die hij wellicht op Waterlooplein heeft weten te bemachtigen.

Vanaf het eerste nummer gaat het hele publiek al uit zijn dak, voor zover mogelijk in deze iets te kleine zaal. Na de mededeling van Eric Corton op 3fm was het namelijk snel gedaan met de laatste kaarten. Bitterzoet is duidelijk niet ingesteld op een uitverkochte zaal waar iedereen tegelijk naartoe komt, gezien de file om binnen te komen. Maar deze kleinschaligheid maakt het juist wel heel speciaal.

Het geluid is niet heel goed wanneer men de Paradiso-akoestiek gewend is, maar daar trekken deze artiesten zich niks van aan. Totdat het geluid volledig wegvalt. Heeft Mette de Bitterzoet nu letterlijk opgeblazen? De instrumenten blijven hoorbaar en gelukkig valt Mette na een minuut weer in alsof er niks aan de hand is. Hierna knetteren de boxen af en toe nog wat na, maar blijft de muziek hoorbaar.

De vorige show in Nederland was op London Calling in de grote zaal van Paradiso, en nu is het verschil groot. Mette’s Engels lijkt sterk verbeterd en ze is een stuk minder verlegen. Ze is goed verstaanbaar en maakt zelfs grappen tussen de nummers door. Ze kondigt een nieuw nummer aan ”“Dat jullie nog niet zullen kennen””. Een grote fan vanuit het publiek roept de naam van het nummer waarop Mette antwoord: ““Wow, you must be God!””. Het is duidelijk dat de mensen die aanwezig zijn vanavond, niet vreemd zijn van deze Deense band.

Wanneer The Asteroids Galaxy Tour aankondigt dat het laatste nummer is geweest, weet iedereen dat er een toegift aankomt. Around The Bend hebben we misschien al wel gehoord, maar ze zullen het publiek niet achter laten zonder The Golden Age te hebben gespeeld. Zo komen de bandleden weer terug het podium op om deze set goed af te sluiten. De hele avond, ondanks wat technische storingen, heeft The Asteroids Galaxy Denemarken sterk op onze Nederlandse kaart gezet. Geen onzuivere noot heeft het publiek gehoord en geen van de mannen viel uit de maat. Straks, zuiver en heel opzwepend.

Er loopt een jongen langs, zich verexcuserend aan iedereen die hij in de weg loopt maar hij moet naar voren om Mette van dichtbij te zien. ““Sorry, maar ik houd van haar!””, is zijn excuus. Wat deze jongen nog niet weet, is dat Concerto al klaar staat voor de verkoop van de nieuwe cd die de bandleden met alle liefde voor de fans signeren.

Niet alleen is deze band apart, muzikaal uitstekend en ontzettend leuk om naar te kijken, de bandleden zijn ook nog eens heel vriendelijk en bescheiden. Ze nemen voor alle fans de tijd, praten met ze en poseren voor foto’s. Gelukkig vindt deze band het net zo leuk om hier te zijn als het publiek het vindt dat ze er zijn. In december mogen we ze weer bewonderen, in Paradiso dit keer. Zullen ze de grote zaal ook zo vol krijgen?

Gezien: The Asteroids Galaxy Tour, 28 september 2009, Bitterzoet