Simian Mobile Disco is een prima opener van Amsterdam Dance Event

Simian Mobile Disco blijft live een lust voor het oog en oor

Tekst en foto's: Bibi Eckhardt ,

In het kader van Amsterdam Dance Event stond Simian Mobile Disco woensdagavond in de Melkweg. SMD blijkt live nog steeds erg overtuigend te zijn. Met een handvol hits en een futuristische podiumshow weet het duo te bewijzen een waardige opener te zijn voor het jaarlijkse Amsterdamse dansfeest.

Simian Mobile Disco blijft live een lust voor het oog en oor

Simian Mobile Disco (SMD) bestaat uit Jas Shaw en James Ford. Die laatste zal menigeen ook kennen als producer van albums van onder andere The Klaxons en Arctic Monkeys en als drummer van the Last Shadow Puppets. Vorig jaar stonden ze op Lowlands en in juli nog in Paradiso. Vanavond staan ze in het kader van Amsterdam Dance Event in Melkweg The Max. Nog voor het duo op het podium verschijnt, is daar al genoeg te zien. Op het podium staat een paal met honderden knoppen, snoertjes en pluggen omringd door een zestal spinnenpootachtige lichtpalen. Het geheel is op zijn minst interessant te noemen.

Ondanks dat het nieuwe album Temporary Pleasure niet overal net zo warm onthaald werd als voorganger Attack Decay Sustain Release, lijkt SMD er live niet op achteruit te zijn gegaan. Single Audacity Of Huge is een ware dancefloor killer en ook 10000 Horses Can't Be Wrong blijft boeien. Die laatste begint met opzwepende beats en schelle bliepjes die samen een spanning opbouwen die uiteindelijk tot een climax leidt waarop niemand helemaal stil kan blijven staan.

Die climax weet het duo, al dansende en springende om hun futuristische totempaal, gedurende de set keer op keer terug te brengen. De kracht van SMD zit hem in de dansbaarheid van nummers als It's The Beat en I Believe, afgewisseld met climax opbouwers als het eerder genoemde 10000 Horses. De hit Hustler kent een zware bas waarop gestampt kan worden, een ritme waarop je je nieuwste moves wilt laten zien en electro-bliepjes die het hoofd op hol brengen.

Het feit dat de Melkweg niet uitverkocht is maar wel 'gezellig vol', lijkt de sfeer alleen maar goed te doen. Tot vooraan in de zaal heeft iedereen de ruimte om te dansen. Het duo weet met hun synths, bliepjes, minimal beats en afwisseling tussen oud en nieuw werk gedurende de hele set te blijven boeien. Daarbij is het duo, in tegenstelling tot menig collega, een lust om naar te kijken. Ondanks een wat tegenvallende tweede plaat weet de band live nog steeds te overtuigen. Een prima opener van het Amsterdam Dance Event.

Gezien: Simian Mobile Disco
Melkweg, 21 oktober 2009