Maffe Maandag in Dwaze Zaken met Brown Feather Sparrow

In het kleurige en vrolijke eetcafé staat elke maandag een spetterde singer-songwriter op het programma

Tekst: Marcel Kamphuis, Foto's: Marije van Woerden ,

Nu ze in de Grote Prijs Van Nederland-finale staan, kan Brown Feather Sparrow alle aandacht gebruiken. Zo ook met een drukbezocht gratis optreden in onze hoofdstad. Dit terwijl de groep stiekem laat weten Amsterdam helemaal geen stad te vinden voor hun genre.

In het kleurige en vrolijke eetcafé staat elke maandag een spetterde singer-songwriter op het programma

Op 19 oktober was het weer Maffe Maandag, wat betekent dat "music for nothing and the food for five" op het menu staat van Dwaze Zaken. De heren en dame van Brown Feather Sparrow blijken hier veel de aandacht te trekken, want met bijna 200 bezoekers puilt het eetcafé uit. Hier is niet alleen de band spraakmakend, maar ook het eten en het interieur van de zaal. Zelfs een bezoek aan het prachtige toilet mag niet ontbreken.

Zangeres Lydia van Maurik-Wever zit in verschillende bands, maar geeft momenteel vooral haar Brown Feather Sparrow veel aandacht. Het is een lange tijd stil geweest rond de groep, maar nu ze in de finale van De Grote Prijs Van Nederland staan, kunnen ze werkelijk alle aandacht gebruiken. De groep doet weinig reguliere optredens dit jaar, vooral omdat ze moeilijk in te plannen zijn. Want hoewel ze intieme singer-songwriter muziek maken, is het toch een vijfkoppige band. Vandaag zijn ze echter ingekrompen naar een drietal.

De intieme en breekbare muziek is nogal riskant geprogrammeerd in een gezellig eetcafé, maar frontvrouw Lydia weet iedereen op een subtiele manier stil te krijgen. "Dit is geen soundcheck meer hoor, misschien denken jullie dat, maar we zijn al begonnen", vertelt ze met een glimlach na het openingsnummer. Ze voelt zich haast schuldig geen vrolijke barmuziek te maken, vooral omdat volgens haar de Amsterdammers niet veel sympathie hebben voor hun genre.

In een recent interview met muziekwebsite ROAR E-Zine  liet de band weten meer projectmatig te willen worden. Brown Feather Sparrow wilt het liefst muziek gaan schrijven dat een compleet verhaal vertelt, zodat het geschikt wordt voor bijvoorbeeld een theatervoorstelling. Iets wat erg ver staat van optreden in een gezellig en druk Amsterdams café. Hierdoor is het vanavond extra speciaal, want dit zou wel eens een van de laatste concerten kunnen zijn in de huidige vorm.

Brown Feather Sparrow is niet regelmatig in Amsterdam te vinden en mede hierdoor heeft Dwaze Zaken een mooie slag geslagen. Met een heerlijk tapbiertje voor €2,50 worden er goede zaken gedaan tijdens het gratis concert. Toch is het niet de ideale locatie voor de groep en zouden ze beter geschikt zijn voor een stillere en grote zaal. Gelukkig kunnen we vandaag alsnog als een geslaagd concert beschouwen, waar ook het prachtige Dwaze Zaken zeker een rol bij heeft gespeeld.

Gezien: Brown Feather Sparrow,
Dwaze Zaken, maandag 19 oktober 2009