Lekker lang doorfeesten bij Vrijbuiters go Berlin Underground

StudioK bijna de perfecte plek voor indoorfestival

Tekst: Claire van der Hall ,

Op dezelfde avond dat de wintertijd ingaat, bereikt het Amsterdam Dance Event zijn climax. Heel clubbend Amsterdam krijgt een uur extra cadeau. Voor Vrijbuiters go Berlin Underground betekent dit maar liefst 13 uur feest. Het indoorfestival is zo clubavond en afterparty in één.

StudioK bijna de perfecte plek voor indoorfestival

Een lange rij over het Timorplein is het eerste teken dat er wat groots in StudioK gebeurt. Het cultureel centrum heeft alle zalen beschikbaar gesteld aan de feestmarathon van Vrijbuiters go Berlin Underground. Feestorganisaties Lofarmedia, Earth en Vrijbuiters halen voor de tweede jaar op rij het Amsterdam Dance Event naar Zeeburg. 

Waar normaliter het restaurant is, zijn alle tafels en stoelen weggehaald en klinkt er ‘Music To Watch Girls By’. Dj’s Kareem Raihani en Quartier Mustache hebben voor de gelegenheid de zaal zo genoemd. Ze draaien gewaagde discoplaten. Degenen die het stampgeweld uit de andere zalen willen ontvluchten, kunnen daar wat ruimte en verkoeling pakken. Of meiden kijken natuurlijk. 

De bioscoopzaal is ook geopend. Ook hier kunnen vluchtelingen van de twee feestzalen hun heil zoeken. Cultklassiekers als Oldboy, Adaptation en Eraserhead kunnen bekeken worden. Serieus de film volgen zit er niet in. Gesprekken gaan gewoon door, mensen roepen sshhht! voor de grap en donkere hoekjes worden gebruikt voor snode zaken en tongzoenen. 

De bovenstaande zalen zijn een welkome afwisseling van de zalen waar het echt om draait. Zaal 2 is in handen van Berlin Underground. En van de roker. StudioK heeft geen ongezellige rookruimte met tl-verlichting, roken is toegestaan in de danszaal. Leuk dat de rokende medemens niet compleet buiten het feest valt als de behoefte gestild moet, maar na de laatste hijs moet de zaal verlaten worden.

Voor niet-rokers is de zaal helemaal een straf. Dikke nicotinewolken hangen over de dansvloer. Een grote ventilator zorgt voor doorstroming van de rook, maar voert niets af. Heel erg jammer, want het feest komt in deze zaal eerder op gang dan aan de andere kant van de gang. Pep is de eerste die hier als eerste verantwoordelijk voor is. Wie er verder achter de knoppen staan, is giswerk. Een timetable hangt er niet, de vj toont sporadisch de dj-naam. De opbouw van de muzikale acts is niet na te vertellen, omdat een lang bezoek aan deze zaal onmogelijk is.
 

De andere zaal is de speelplaats van feestorganisator Vrijbuiters. Deze zaal staat van begin tot eind van de avond nokvol. De eerste uren wordt er langzaam opgebouwd. Vroeg knallen zit er, door de duur van 13 uur van het feest, niet in. Freddy Spool neemt de leiding om de beat te versnellen, Reiss neemt goed over en als Olene Kadar zijn live-set in start, heeft de zaal allang haar kookpunt bereikt. Letterlijk. De temperaturen zijn zo gestegen dat de dansvloer vol met zweterige lichamen staat die elkaar beconcurreren voor een plekje nabij de ventilator. Die heeft in zijn eentje de onmogelijke taak om voor verkoeling te zorgen. Maar een ventilator is niet hetzelfde als ventilatie. Afsluiter De Man Zonder Schaduw komt uit de ravescene en is dus gewend om op een tijd als van 8 tot 11 (wintertijd) te draaien.  

Beneden is dan de muziek om meiden op te bekijken afgelopen. Daar heeft de rave plaatsgemaakt van een ravage. Ondertussen hebben de andere clubs in de stad hun deuren gesloten. StudioK gooit vanaf half 5 weer kaarten in de deurverkoop en haalt een nieuwe lichting feestgangers binnen. Erg slim, zo blijft het feest levend, want niet iedereen houdt het tot de ochtendgloren uit. Zeker als je de keuze hebt uit een hete of een rookzaal gevuld met verstikkende rook. StudioK is een leuke plek voor een indoorfestival met geweldige faciliteiten. Als je het commentaar van vorig jaar leest, is er een grote sprong voorwaarts gemaakt. Als de stijgende lijn zich doorzet, komt het helemaal goed volgend jaar.  

Gezien: Vrijbuiters go Berlin Underground, StudioK, Zaterdag 25 oktober 2009