La Melodia brengt haar hip hop terug naar New York

De muzikale roots van hip hop liggen dicht bij de muziek van La Melodia

Tekst en foto's: Maarten Schuth ,

De Global Hip Hop Throwdown is de enige (!) hip hop showcase tijdens de CMJ Music Marathon. De toevoeging 'global' is niet voor niets: acts uit zeven verschillende landen van vier continenten treden op. Namens Nederland, La Melodia.

De muzikale roots van hip hop liggen dicht bij de muziek van La Melodia

Hip hop the way it's supposed to be, international, global, you know what I'm saying. And if there's 'le' or 'la' in the name, you knòw this shit is international,” aldus host Blitz the Ambassador: “All the way from Amsterdam: La Melodia!”.

La Melodia is natuurlijk geen onbekende in het Nederlandse hip hop en mainstream circuit, ze stonden al in de Paradiso en op North Sea Jazz. Toch hebben DJ I.N.T. en MC Melodee waarschijnlijk meer fans over de grenzen dan in eigen land. De eerste CD verscheen in Japan een jaar voor de release in Nederland, ze stonden op Popkomm, traden op in heel Europa en erbuiten. De show van vanavond was ook niet de eerste in de VS.

Het duo maakt hip hop met een dikke link naar de oorsprong: funk, soul en veel invloeden uit de oldschool hip hop.

Melodee is een verschijning live. Een klein meisje met een grote bos krullen. Maar mocht er op oogopslag sprake zijn van een paternalistische vertedering, dan wordt die snel aan stukken gereten. Het eerste nummer heeft iets onzekers, maar daarna zijn de Eindhovense Amsterdammers warmgedraaid.

Melodee springt en danst over het podium, daagt uit en doet klassieke stances. Je kunt onmogelijk om haar heen.

I.N.T. en Melodee spelen veel en al geruime tijd samen en dat is te merken. De beats en raps zijn één flow en vormen een strak geheel. La Melodia is rauw, puur en echt. Het publiek pikt het op. Het doet vermoeden dat dit niet de laatste keer zal zijn dat La Melodia in New York te zien zal zijn.

Gezien: La Melodia tijdens Global Hip Hop Throwdown CMJ Showcase

92Y Tribeca, New York, donderdag 22 oktober.