Huoratron staat in het oog van de storm

“We maakten eerst muziek voor onszelf. Die was obscuur en maniakaal, heel fucked up.”

Tekst: Eyal van der Reep ,

De brede, kale en bebaarde Fin Huoratron wint elk optreden aan populariteit. Hij smeedt grindcore en nintennoise tot compromisloze dark electro. Zijn tweede EP Corporate Occult komt op 5 november uit. Hoogste tijd voor een interview met 3VOOR12/Amsterdam.

“We maakten eerst muziek voor onszelf. Die was obscuur en maniakaal, heel fucked up.”

Niet alleen de muziek en clips van de Finse grindcore-dj Huoratron zijn bruut. Zijn voorkomen, met een breed postuur, kale kop en volle baard, is dat ook. De waanzinnige lach in de clip van underground-hit $$ Troopers doet niets anders vermoeden. In werkelijkheid is hij niet zo woest als hij overkomt, aldus de glimlachende Fin: “Ik sta in het oog van de storm”. Huoratron is degene die anderen emoties laat ervaren.

Op jonge leeftijd speelde de uit Helsinki afkomstige Huoratron bas in een punkband: “En ik maar denken dat in een punkbandje spelen gemakkelijk is. Ik was ontzettend slecht”. Huoratron luisterde naar de industriële muziek van Ministry en alternatieve punk van Operation Ivy. Volgens Huoratron zijn de tijden sinds de komst van het internet duidelijk veranderd. “Destijds was het heel anders. Wij maakten deel uit van een subcultuur zonder dat wij het wisten. Wij droegen lelijke grungebroeken en kistjes met nette overhemden. Tegenwoordig weet iedereen precies wat hij moet dragen om bij een bepaalde subcultuur te horen. Ik zeg niet dat het iets slechts is, maar ik vind deze twittergeneratie in dat opzicht wel iets minder eerlijk”.

Huoratron wilde na zijn korte basperiode nog wel muziek blijven maken. De overstap naar muziek op computer maken was voor hem een logische keuze. Hij had al vanaf zijn vijfde computers en was daar goed mee. Toch duurde het even voor hij de mogelijkheden zag om zijn twee hobbies te combineren: “Het was het begin van de jaren ‘90. Ik had in die tijd een Amiga 500. Op een gegeven moment bouwde een vriend van me hier een sampler voor. We maakten Ministry rip-off muziek met gesamplede bassen. Het was niets nieuws, maar wij vonden onszelf briljant. Wij wisten toen helemaal niets van de toen al jaren ontketende samplerevolutie in de hiphop”.

Het duurde vijftien jaar voordat Huoratron besloot een carrière als dj te beginnen. In de tussentijd studeerde hij muziek en kunst: “Het enige dat ik geleerd heb, is dat ik daar niet had moeten studeren”. Daarnaast maakte hij in de vrije tijd muziek met zijn vrienden. “We maakten eerst muziek voor onszelf. De muziek was obscuur en maniakaal, heel fucked up. Het duurde heel lang voordat ik muziek ging maken met het idee dat anderen het leuk zouden vinden. Dat heb ik later pas als motivatie gezien”.

Huoratron behoort tot de nintendo-generatie, de generatie dj’s die geluiden van gameconsoles in hun muziek gebruikt. Huoratron staat echter sceptisch tegenover het werk van veel van deze dj’s: “Zelden houd ik van hun muziek. M-.-N is één van de weinige artiesten waar ik naar kan luisteren. Ik vind het niks dat ze retrogaming apparatuur gebruiken om retrogaming muziek mee te maken. Ze herproduceren, en zullen daardoor nooit het niveau van hun voorgangers kunnen halen”.

Voor zijn tweede EP Corporate Occult is de gameboy deels aan de kant geschoven: “Er is voornamelijk een groot technisch verschil tussen de EP’s. Op de eerste EP gebruikte ik slechts een gameboy en een MC-909. Op de tweede gebruik ik meer apparatuur en andere programma’s. De sound blijft overigens grotendeels gelijk aan die van de eerste EP”.

Naar eigen zeggen was het maken van zijn tweede EP lastiger dan zijn eerste: “Als ik aan de verwachtingen dacht, voelde ik de druk van het eerste album. Gelukkig kon ik me er relatief goed voor afsluiten. Ik weet in ieder geval dat het eerste nummer heel erg goed is”.

Corporate Occult komt op 5 november uit. Huoratron staat op 14 november in Den Haag op het Langweiligkeit Festival en is op 28 november in Utrecht op Le Guess Who? Festival te zien.