“Het publiek in Amsterdam is verwend. Het is hard werken hier”

3VOOR12/Amsterdam in gesprek met Kabale und Liebe

Interview: Melanie Hulsebosch ,

Minimalistisch, maar warm. Zo zou je de sound van Kabale und Liebe kunnen omschrijven. Op de vraag wat we tijdens ADE niet kunnen missen moet hij het antwoord schuldig blijven. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik me nog niet zo heb verdiept in het programma. Ik ben vooral druk geweest met mijn eigen voorbereidingen.”

3VOOR12/Amsterdam in gesprek met Kabale und Liebe

Op de vraag wat we echt niet kunnen missen tijdens ADE moet Kabale und Liebe, oftewel Liron van Daalen, het antwoord schuldig blijven. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik me nog niet zo heb verdiept in het programma. Ik ben vooral druk geweest met mijn eigen voorbereidingen. Op zaterdag 24 oktober sta ik met mijn label 's avonds in Studio 80 met onder andere Makam en Miss Fitz en zondag in de Melkweg met Remote Area. Dus dat moet je zeker gaan zien.”

Kabale und Liebe kun je scharen onder wat ze tegenwoordig de New School Scene van Amsterdam noemen. Zijn sound houdt het midden tussen house en techno. Minimalistisch, maar wel warm en soulvol. Zijn producties worden gedraaid door kopstukken als Richie Hawtin, Sven Väth en Ricardo Villalobos en zijn track Mumbling Yeah werd tot beste nummer verkozen door Resident Advisor.

Liron is blij met de aandacht die ADE krijgt en zo ook de stad Amsterdam. “Het aanbod is enorm. Elke week zijn er wel meerdere avonden met kwaliteits line-ups. Het publiek in Amsterdam is dus eigenlijk heel verwend. Het is hard werken hier, de bezoekers weten veel van muziek en zijn kritisch. Maar dat is goed, dat zorgt ook weer voor kwaliteit.”  Wat lokale politiek betreft gaat het volgens Liron juist de verkeerde kant op. “Dat hele gedoe met de Stubnitz is beschamend en omdat Studio 80 nog niet zo lang geleden tien minuten langer door ging, moesten ze een hele maand een uur eerder stoppen. Dat gaat nergens over, het doet de reputatie van de stad geen goed.”

Hoewel er veel gebeurt op muzikaal gebied, kan Liron maar twee clubs opnoemen die hij echt goed vindt. “Studio 80 en Trouw, dat was het wel. Studio 80 is gewoon een fijne tent met een heel goed soundsystem. Trouw is qua programmering en locatie ook heel cool. En Paradiso is ook goed, maar dat vind ik geen club.”

Begin dit jaar is Liron samen met collega en goede vriend, dj/producer Lauhaus, het label SOWESO begonnen. “Dat hebben we niet zozeer voor onszelf gedaan maar vooral omdat we coole muziek van andere getalenteerde producers naar buiten willen brengen.” De eerste release, in januari, was van Makam, daarna volgden DJ W!ld uit Frankrijk en Ali Nasser uit Roemeni. Er komt er nog eentje aan van Ray Okpara.

De naam Kabale und Liebe is de titel van een boek van Friedrich Schiller. Hoewel hij zelf niet echt een lezer is - daar heeft hij de rust niet voor - is die titel altijd blijven hangen. “Ik moest dat boek lezen voor mijn lijst op de middelbare school. Toen ik mijn producties aan andere dj’s en producers liet horen, kreeg ik alleen maar positieve reacties, het zijn ook mijn vrienden. Om eerlijke feedback te krijgen besloot ik om niet meer mijn eigen naam te gebruiken, maar Kabale und Liebe. Uiteindelijk heb ik het maar zo gelaten.”

Twaalf jaar was hij toen hij zijn eerste plaatjes mixte. En met veertien lentes begon hij zelf muziek te maken. In MS-DOS. “Muziek heb ik niet echt van thuis uit meegekregen. Als kind luisterde ik veel naar Michael Jackson en Prince. Hiphop vond ik ook cool. Mijn neef, die een jaar of acht, negen ouder is, ging begin jaren negentig veel naar raves en bracht dan mixtapes voor me mee. Die tapes vond ik echt te gek. Daar is het mee begonnen. Ik heb alles zelf uitgevogeld maar ik luister echt niet alleen naar house. Ik haal ook inspiratie uit andere genres. Zolang het maar kwaliteit heeft en gevoel. MGMT en The Whitest Boy Alive vind ik bijvoorbeeld erg goed.”

Liron is op dit moment vooral druk met produceren. “
Er komen een aantal remixen aan, waaronder twee met Julien Chaptal en een eigen track. En ik ben al heel lang bezig met een album. Ik heb alleen nog geen idee wanneer die uit gaat komen. Ik heb veel plezier in dj’en maar ik wel weer vaker live sets gaan doen.”

Wil je Kabale und Liebe zien, ga dan op zaterdag 24 oktober naar Studio 80 of de dag erna naar de Melkweg.