Het Mortale Tribunaal: Oktober 2009

Met in deze uitzending: Channah, Schotel van de Dag, Lost Bear en John Coffey

Tekst: Eyal van der Reep ,

Samen met Radio Mortale-dj Christiaan Walraven worden iedere derde vrijdag van de maand binnengekomen demo’s van Amsterdamse bandjes besproken met deze keer Eyal van der Reep van 3VOOR12/Amsterdam en singer-songwriters Tim Knol en Anne Soldaat.

Met in deze uitzending: Channah, Schotel van de Dag, Lost Bear en John Coffey

Met Radio Mortale-dj Christiaan Walraven worden iedere derde vrijdag van de maand binnengekomen demo’s van Amsterdamse bandjes besproken met een redacteur van 3VOOR12/Amsterdam en een gast uit de muziekindustrie. 

Tijdens de
oktoberuitzending van het Radio Mortale-tribunaal. zijn singer-songwriters Tim Knol en Anne Soldaat te gast. Tim Knol is bezig aan zijn debuutalbum bij Excelsior. Hij wordt geholpen door de al langer bekende Anne Soldaat, die al sinds het begin van dit jaar in het hele land lof krijgt voor zijn prachtige album In Another Life

Het eerste nummer dat wordt besproken is No Way Back van Channah. Het nummer is samen met Anouk opgenomen. Die stijl is goed te herkennen, hoewel het nummer toch wat zoeter is dan het meeste werk van Anouk. Het nummer is rustig en leunt voornamelijk op het refrein. Haar stem is prettig en gemakkelijk. Wat er echter voor zorgt dat Channah niet door de keuring heen komt, is dat haar stem nog niet krachtig genoeg is en de akkoorden en tekst iets te clichématig zijn. 

Krachtiger dan Channah, maar misschien iets te agressief voor het tribunaal is Property Of Robbery van het Utrechtse Schotel van de Dag. De zanger schreeuwt het uit: "I’ll break your face." Hij lijkt boos op iedereen en begint over zelfmoord. Daarnaast is de kwaliteit van de opname behoorlijk slecht, waardoor je in het nummer weinig samenhang tussen de instrumenten op kunt vangen. 

Smoke van het Utrechtse Lost Bear is opgenomen in een Utrechtse grot, waardoor het geluid van de instrumenten erg lekker in het gehoor ligt. Het ene deel van het nummer wordt er geragd en geschreeuwd, maar af en toe gaat het nummer over in een laidback stukje Pearl Jam dat erg fijn is. De zang moet misschien nog verbeterd worden, maar iedereen is het er over eens dat het nummer iets fijns eigenwijs heeft en instrumentaal goed in elkaar zit.

V
anity van de - weer Utrechtse - vijfmansband John Coffey is het laatste nummer dat wij bespreken. Opvallend feit: de band heeft een kogel door het gelijknamige album geboord. Vanity klinkt verreweg het meest professioneel van alle langsgekomen nummers. Emocore, pop en rock worden gemixt tot een kloppend nummer. Binnen de emorockkringen kan John Coffey zeker wat teweegbrengen. Maar het is helaas niet helemaal overtuigend, net als bij eigenlijk alle besproken platen.

Op 20 november is er weer een Mortale Tribunaal met
als gasten 3FM-dj Robert Jan van der Velde en 3VOOR12/Amsterdam redacteur Sebastiaan Kole.