Groot contrast bij Subbacultcha! met HEALTH en Fuck Buttons

Open mond en gesloten ogen tijdens scherpe programmering in de Melkweg

Tekst: Christiaan Walraven Foto's: Luuk Denekamp ,

Twee van de heetste artiesten die de afgelopen jaren succesvol elektronica en noise wisten samen te voegen, leveren vrijwel tegelijk sterke tweede platen af. Onder de Subbacultcha! vlag speelden ze een double bill in de Melkweg.

Open mond en gesloten ogen tijdens scherpe programmering in de Melkweg

Ze zullen wel even in hun handjes hebben geknepen, op het hoofdkwartier van Subbacultcha!, toen ze de bevestigingen van HEALTH en Fuck Buttons binnenkregen. Twee van de heetste artiesten die de afgelopen jaren succesvol elektronica en noise wisten samen te voegen. Ze leveren vrijwel tegelijk sterke tweede platen af en speelden zeer kort daarna onder de Subbacultcha! vlag een double bill in de Melkweg. Een programmering waar menig liefhebber zijn vingers bij aflikt. 

Wie de bands al een beetje kent, weet dat je ze tekort doet door ze onder één genre te schuiven. Hoewel ze beiden uit dezelfde stromingen zijn voortgekomen, hebben beide bands voor een totaal andere aanpak gekozen. Waar HEALTH kiest voor kortstondige heftige uitbarstingen en tien nummers in twintig minuten weet te knallen, gaat Fuck Buttons voor spanningsopbouw en gelaagdheid met nummers van zo’n tien minuten. 

Zo radicaal als de aanpak op plaat verschilt, zo ook hun shows in de Melkweg. HEALTH opent met een medley van vijf tracks in minder dan tien minuten (waaronder publieksfavoriet Crimewave) en laat gedurende de hele set amper ruimte over voor applaus. Als mensen echt enthousiast worden klappen ze toch wel, moet de band gedacht hebben. En dat doen ze. Vooral de nieuwe single Die Slow wordt met luid gejuich onthaald.  

Visueel is het er al even explosief. Een beer van een drummer, een springende en dansende bassist en honderden pedaaltjes. Alles is op en top ingestudeerd, maar lijkt toch volledig live op het podium geconstrueerd te worden. Het publiek staat met open mond te kijken naar het tafereel. 

Bij Fuck Buttons gebeurt daarentegen extreem weinig op het podium. Mensen staan met gesloten ogen te luisteren. Het compleet ontbreken van enig visueel aspect maakt dat dit in de hoofden van de toeschouwers zal moeten plaatsvinden. De twee mannen staan aan weerszijden van een tafel met heel veel elektronische apparatuur, maar wat ze nu precies aan het doen zijn blijft een raadsel. De nummers klinken vrijwel identiek aan de plaat. Het nodige aan visuele aankleding had dan ook eigenlijk niet mogen ontbreken. 

Toch weten beide bands de zaal gevuld te houden. De explosiviteit van HEALTH maakt dat ook niet-liefhebbers met open mond staan te kijken, terwijl de betoverende klanken van het fenomenale nieuwe album Tarot Sport van Fuck Buttons ook de twijfelaars de ogen laat sluiten om heerlijk weg te dromen. Subbacultcha! mag tevreden zijn met deze contrasten, die zo mooi uitpakten in de Melkweg. 

Gezien: Subbacultcha! met HEALTH en Fuck Buttons
 Melkweg, 9 oktober 2010