Folk, reggae en spoken word bij Blue Nose Sunday

Een diverse avond live muziek in Heeren van Aemstel

Foto's: Anouck Wolf | Tekst: Tirza de Fockert ,

Een podium bieden voor de beste nieuwe live muziek, dat is het motto van het maandelijkse Blue Nose Sunday. Zondag 18 oktober zorgen Lesley Ebony Perry, Molten Soul en Mariandoro voor een divers avondje muziek in De Heeren van Aemstel

Een diverse avond live muziek in Heeren van Aemstel

In 2007 begon Blue Nose Sunday als een open mic avond om muzikanten in Amsterdam een podium te geven. Nu, bijna twee jaar later, heeft Blue Nose Sunday maandelijks een volwaardig programma in De Heeren van Aemstel. Er wordt een bescheiden entree gevraagd als bijdrage voor de artiesten. Voor de prijs van een biertje kan het toegestroomde publiek op 18 oktober genieten van een zeer diverse line-up.

Opener van de avond is de spoken word artieste Lesley Ebony Perry, die, zo vertelt één van de organisatoren, die middag nog de marathon van Amsterdam heeft gelopen. Dat is de charismatische dichteres niet aan te zien. Vol overgave vuurt ze een drietal gedichten op het publiek af, dat helaas niet al te aandachtig luistert. Vooral het ritmische Tribute, een ode aan dichters, maakt veel indruk. Ondanks de beeldende, gedreven voordracht van Perry is het soms moeilijk concentreren op haar teksten. Dit is deels te wijten aan de weinige toonwisseling in haar voordracht, hoewel er met het volume niets mis is. Wellicht zou een ritmische muzikale begeleiding scherper maken, zoals te zien is op een van haar video’s op youtube.

Vervolgens is het de beurt aan Molten Soul, het alter ego van Gerod Shea. In de zomer kun je op straat liedjes bij hem kopen maar deze avond staat hij op het podium met zijn nieuwe vaste drummer en een voor deze gelegenheid gevraagde bassist. Het verrassende intro van het optreden, met slechts ukelele en zijn soepele, bluesy stem, maar zodra de bassist inzet begint er iets te wringen. Of dat nu komt door de nummers zelf, een curieuze mix van reggae en blues waaraan je moet wennen, of dat het komt door de als hardrocker spelende bassist die nog niet echt ingespeeld is, wordt niet helemaal duidelijk. Het laatste nummer geeft het vermoeden dat het het laatste is. Plotseling valt de muziek wel goed in elkaar en wordt er zelfs voorzichtig gedanst. Zang- en gitaartalent heeft Gerod Shea in ieder geval genoeg, zo blijkt uit de nummers op zijn myspace pagina. Het zal dan wel aan deze avond liggen.

Ten slotte is het de beurt aan Mariandoro, de folkgroep rond zangeres Marian Hoiting, gitarist Richard Lustemberg en percussionist Luis R. Díaz. Tijdens dit optreden worden ze bijgestaan door Yinske Silva. Dat levert indrukwekkende stukjes muziek op. De muziek van Mariandoro is heel vocaal gericht, waarbij de soulvolle stem van Silva improviserend rond de loepzuivere zang van Hoiting danst. Lustemberg en Díaz houden zich op de achtergrond, maar zijn zeker niet uit te vagen. Enig minpuntje is dat de band tijdens het concert zit, wat de podiumpresentatie toch een beetje star maakt. Volgende keer graag staan!

De volgende Blue Nose Sunday is het twee-jarig jubileum op 15 november.

Gezien: Blue Nose Sunday
18 oktober 2009, De Heeren van Aemstel