De favorieten van… Bastiaan Bosma – Aux Raus

Een onderbroek die uit kan en een fles wodka

Aux Raus trad gisteravond onder de ADE-paraplu op in Studio MTV op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord. Wij vroegen frontman Bastiaan Bosma naar zijn favorieten.

Een onderbroek die uit kan en een fles wodka

In onze vaste rubriek 'De favorieten van...' zetten Amsterdammers uit de muziekscene hun beste en slechtste muzikale ervaringen op een rijtje. In deze aflevering Bastiaan Bosma van Aux Raus. Gisteravond trad Aux Raus op in Studio MTV.

Wat is volgens jou het beste album ooit? Waarom?
Dat weet ik niet. Ik denk Loose Nut van Black Flag. Omdat ik daarna zeker wist dat ik muziek wilde maken.

Wat vind je op dit moment het beste album? Waarom?
Extricate van The Fall. Het heeft een hele goeie sfeer. Het kon op dat moment alle kanten opgaan met The Fall en met name met Mark E. Smith, en dat hoor je er in terug. Het is wisselend van kwaliteit, maar dat maakt de muziek van The Fall juist erg interessant. De teksten zijn te gek en de sfeer van de nummers is melancholisch en boos tegelijk. Maar volgende week vind ik weer een ander album van The Fall het beste album ooit.

Wat is het beste optreden waar je ooit heen geweest bent? Waarom?
Ik ga niet zo vaak naar optredens omdat ik het meestal een beetje saai vind. Dan sta ik na tien minuten al te denken wie ik ook alweer allemaal nog moest mailen en dat ik niet moet vergeten als ik thuis kom het vuilnis buiten te zetten. Ik vind het altijd wel heel leuk als bands die ik nog niet ken heel erg harde muziek maken. Van die absurd harde kut-herrie. Dat is altijd leuk: dan moet ik altijd lachen. The Pixies laatst in de HMH: mega saai... Ik vond laatste show van Swans in Paradiso heel mooi en hard en goed, maar dat is al iets van 12 jaar geleden. Ook Fad Gadget was erg goed in Paradiso, ooit een keer, een maand voordat ie doodging. Dus die twee ouwe koeien.

Wat is het slechtste optreden waar je ooit heen geweest bent? Waarom?
DAF. Daar stonden alleen maar hele foute ouwe homo’s te joelen en ze speelden ongeveer drie keer Der Mussolini zonder ook maar enige bezieling.

Wat was de eerste cd/lp die je ooit kocht? Waarom?
Weight van Rollins Band. Van Liar had ik een clipje gezien op MTV en ik vond het verschrikkelijk intrigerende muziek met die rare schreeuwstem. Ik vond het heel intense muziek toen. Was jarenlang fan van Rollins, Black Flag en zo. Ik had een A4tje boven mijn bed hangen met daarop geschreven ‘BE STRONG, GET STRONGER’, want dat had Hij gezegd. Ik stond ook elke middag met anderhalve liter flessen cola aan een bezemsteel gebonden gewicht te heffen in de schuur. Helemaal idolaat.

Wat is je favoriete ‘foute’ plaat? Waarom?
Tja. Zoveel. E.L.O., is dat fout? Vind ik te gek. Discovery. Of Oh No, It’s Devo van Devo? De laatste plaat van Kayne West? Ik houd vooral van emotionele muziek, dus ik luister veel naar gothic en EBM-dingen en zo, met veel sfeer en nare dingen erin. Maar ook veel naar Radio Veronica de laatste tijd. En naar Nederlandstalige piraten zenders. Dat begint dan meestal met ‘ha ha’ en eindigt met een geïnteresseerd ‘Aha’!

Noem muziek/een band/artiest die je leuk vindt, maar waarvan mensen vaak niet verwachten dat je het leuk vindt.
Billy Mackenzie, Yello, And Also The Trees, Cranes, Eyeless in Gaza, Sisters of Mercy.

Wat is volgens jou het beste nummer aller tijden? Waarom?
Loose van The Stooges. Als je een samenvatting moet maken van wat muziek kan doen met een mens moet je die op vol volume draaien.

Wat trek je aan als je gaat optreden?
Een onderbroek die uit kan.

Wat was je meest bizarre optreedervaring?
Laatst hebben we twee mensen die een beetje op ons leken een paar nummers laten playbacken terwijl wij in de coulissen stonden te spelen. Met XTC op spelen is ook behoorlijk raar maar wel lekker. Een vieze man die mijn broek naar beneden trekt en aan mijn Bad Baby Bosma begint te sabbelen. Brrrrrr. Kouwe rillingen als ik eraan terug denk...

Heb je rituelen voor je gaat optreden? Zo ja, welke?
Een fles wodka opdrinken.

Wat was het eerste liedje dat je kon zingen/ spelen?
Waarschijnlijk iets van Bassie en Adriaan.

Club of festival?
Thuis op de bank.

Voor wie zou je wel eens een serenade willen zingen?
Susan Boyle.