Awkward I – I Really Should Whisper

Zelden vind je zulke mooie folkliedjes in Nederland

Tekst: Eyal van der Reep ,

Cd-recensie van Awkward I's I Really Should Whisper, een album dat elke spijker op de kop slaat.

Zelden vind je zulke mooie folkliedjes in Nederland

Awkward I is de groep rondom zanger/gitarist Djurre de Haan, beter bekend als bassist van Alamo Race Track. Hij heeft al op meerdere Nederlandse festivals gestaan, waaronder Eurosonic. Ook in het buitenland heeft men al van hem gehoord: Hij was onder andere op SXSW in Texas en op NXNE in Toronto te zien. Deze maand is hij in New York te bezichtigen op het CMJ Festival.

Awkward I bracht eerder de EP’s False Starts In Lo-Fi en I Am The King Of In Between uit. Vorig jaar begon hij samen met Diederik Nomden, ex-lid van Johan en Daryll-Ann, liedjes te schrijven. Uit deze samenwerking is I Really Should Whisper voortgekomen.

De invloed van Diederik Nomden is duidelijk hoorbaar. Net als Pergola (Johan) en Trailer Tales (Daryll-Ann) bestaat I Really Should Whisper uit zorgvuldig neergezette, gelaagde liedjes die opmerkelijk snel blijven hangen.

Awkward I zoekt langzaam naar een hoogtepunt, zonder al te groots uit te pakken. Neem Sea Life, een klein liedje dat elke luisterbeurt sterker wordt. Of het ogenschijnlijk simpele World Well Lost, een mysterieus folknummer met prachtige geharmonieerde samenzang. De percussie en gitaarpartijen blijven meestal op de achtergrond, waardoor de muziek nog sfeervoller is en de harmonieën nog beter uitkomen.

Ook elk bijgevoegd instrument springt er meteen uit. Awkward I heeft gebruik gemaakt van verschillende gastmuzikanten (waaronder leden van Hospital Bombers, Alamo Race Track en Ghost Trucker), waarvan de bijdragen niet onopgemerkt blijven. In het prachtige Angelica Tells Me speelt bijvoorbeeld de viool van Susanne Linssen een belangrijke rol.

Op I Really Should whisper komen meerdere genres aan bod. Eerder genoemde Angelica Tells Me is klagerige country. Didn’t Know How To Wear My Hair had een akoestisch nummer van een New Yorkse indiegroep zou kunnen zijn en Rock Stars van de Canadese folkgroep Iron & Wine. De basis blijft echter steeds hetzelfde: gitaarloopjes en Djurre de Haans spookachtige stem, die met de stem van Justin Vernon (Bon Iver) te vergelijken valt. De teksten zelf gaan over alledaagse dingen als liefde, seks en onzekerheid.

Awkward I maakt folkliedjes die je zelden zo mooi vindt in Nederland. Werkelijk elke noot klopt. I Really Should Whisper is een album dat elke spijker op de kop slaat.