3VOOR12/Amsterdam doet Amsterdam Dance Event 2009

Samen met VPRO's 3VOOR12 doen wij verslag van de veertiende editie van ADE

Eyal van der Reep ,

Voor iedereen die er wel en niet bij is, voor alle Amsterdammers en niet-Amsterdammers, voor ieder die wel of niet iets bijdraagt aan Amsterdam Dance Event: 3VOOR12/Amsterdam doet samen met VPRO's 3VOOR12 verslag. Een blik op Amsterdam Dance Event, zoals het er nu voor staat.

Samen met VPRO's 3VOOR12 doen wij verslag van de veertiende editie van ADE

In heel de wereld is Amsterdam Dance Event een begrip. Het grootste clubfestival van de wereld begon in 1996 nog als een samenwerking tussen drie clubs met 30 djs. Dertien jaar later staan 46 clubs en meer dan 700 artiesten van 21 tot en met 24 oktober op het affiche. Een rekensommetje leert ons dat het festival een angstaanjagende groei van 2000 procent in dertien jaar kent.

Maar als we ergens niet naar cijfertjes zullen kijken, dan is het wel op Amsterdam Dance Event. Vier dagen lang feesten we tot in de ochtenduren, in zalen waarvan we voorheen nog nooit gehoord hadden en waarvan we de naam de volgende dag weer kwijt zullen zijn door het drinken.

Ruim tweeduizend muziekprofessionals en negentigduizend muziekliefhebbers worden verwacht Amsterdam Dance Event te bezoeken. Vroeg in de middag gaat ieder die een ticket heeft kunnen aanschaffen naar de conferenties, die onder andere Carl Craig, Dave Clarke, Junkie XL en Peter Hook (ooit producer van Joy Division) zullen leiden. De conferenties zijn één van de belangrijkste platformen in de hele dancewereld om internationale zakenpartners te ontmoeten en verschillende zaken in de muziek te bespreken, zoals trends, publiciteit en het maken van muziek. Eigenlijk alles wat belangrijk is als je het wilt maken in de dancewereld. Na afloop heb je twee uurtjes om te eten. En daar ga je weer, de dansvloer op.

Amsterdam Dance Event heeft dit jaar een te mooie en brede line-up om aan je voorbij te laten gaan. Boys Noize (DE), Carl Craig (US), Chris Liebing (DE), Dave Clarke (GB), Deadmau5 (CA), Don Diablo (NL), Groove Armada (GB), Joost van Bellen (NL), Joris Voorn (NL), Junkie XL (NL), Just Jack (GB), Laurent Garnier (FR), Lucien Foort (NL), Nobody Beats the Drum (NL), Pendulum (AU), Shinedoe (NL), Simian Mobile Disco (GB), Sven Väth (DE), The Gaslamp Killer (US) en vele anderen komen naar Amsterdam. Dit is slechts een kleine greep uit een grote groep headliners.

Veel interessanter voor ons is echter de Amsterdamse dancescene. Daar moeten we het immers de rest van de 361 dagen mee doen. En die is bruisender dan ooit tevoren!

Volgende week toont 3VOOR12/Amsterdam je elke ADE-dag de beste Amsterdamse feesten met de vetste Amsterdamse artiesten – en wie weet zitten er stiekem ook wat internationale artiesten tussen. Stay tuned!