25 jaar DJ Per in 6 DJ-sets

“Je kon in die tijd met 1000 flyers 3000 bezoekers trekken”

Atze de Vrieze ,

In 1989 omarmde DJ Per als een van de eersten in Nederland het housevirus. Dit jaar zit hij 25 jaar in het vak. Een carrièreoverzicht in zes dj-sets en zes verhalen. "Toen we aan het eind van de rit weer bij het station kwamen, stonden daar drie politiewagens op ons te wachten."

“Je kon in die tijd met 1000 flyers 3000 bezoekers trekken”

Wanneer begint je carrière als DJ? Bij de eerste mix met twee cassettedecks in de zesde klas? De eerste keer dat je ervoor betaald krijgt? Houseveteraan DJ Per vond het moeilijk om zijn officiële start aan te wijzen, dus ging hij voor een eenvoudiger criterium. In 1984 organiseerde hij voor het eerst een feestje, in de Melkweg. En ook dat is een jubileum. Met zijn Beat Club feesten op verschillende locaties en zijn vaste avonden in onder andere de Melkweg was hij in 1989 een van de eersten die het housevirus omarmde. Twintig jaar later is hij nog steeds actief, vooral als organisator van de earth feesten, zij het steeds meer op de achtergrond.”De totale opwinding van 1990 is er niet meer, nu heb ik dat meer bij momenten. Het was even helemaal terug toen ik afgelopen maand mijn platenkast indook voor mijn jubileumavond in de Melkweg. Nostalgie, heet dat.” Zijn carrière in zes archiefsets, met commentaar van de regisseur.

DJ Per @ The Beat Club Zoetermeer 29-04-1990
“Dit is een set uit de begindagen van de house. We zouden eerst een andere locatie hebben, maar op het laatste momenten moesten we uitwijken naar een hal in Zoetermeer. Dat gebeurde vaker: in de meeste gangbare horeca was je met housefeesten niet welkom, dus moest je uitwijken naar een illegale locatie. Dan stapte je gewoon met duizend man in de bus naar een onbekende plek. Het vertrouwen in organisaties was groot in die tijd. Je kon in die tijd met 1000 flyers 3000 bezoekers trekken. Je vertrouwde er gewoon op dat je bij een goed feest terecht kwam. Iedereen wilde er ook van begin tot eind zijn. Ik draaide vaak van elf uur tot een uur of zes, zeven. Zo had je veel meer muzikale vrijheid.”

DJ Per @ Go 1 27-05-1992
“Geïnspireerd op de hit van Moby hebben we een aantal feesten gegeven onder de noemer Go. We lieten mensen verzamelen bij het Centraal Station in Amsterdam, en dan vertrokken we naar een geheime locatie. De eerste was het meest bijzonder. Er verscheen een pont bij het station, die iedereen meenam. Alleen bracht die pont de mensen nergens heen, die pont wás het feest. De hele nacht hebben we heen en weer gevaren tussen Amsterdam en IJmuiden. Toen we aan het eind van de nacht weer bij het station kwamen, stonden daar drie politiewagens op ons te wachten. Die bleken de hele nacht naar ons op zoek geweest. Dan belde een boerderij over geluidsoverlast, maar waren we allang weer verder als de politie aankwam. Deze set begint logischerwijs met een scheepshoorn.”

DJ Per – Ambient Mix 1 11-01-1992
“Mensen gebruikten in de begindagen van de house natuurlijk veel XTC, en dan was het belangrijk om af en toe te ontspannen. Sterker nog: de overheid stond erop dat feesten chill-outruimtes hadden. Net zoals de politiek pillentesten op feesten wilde verplichten. Daar omheen ontstond een nieuwe creatieve wereld: ambient. In de Melkweg organiseerden we het Ambient Weekend, een feest met een totaal andere sfeer dan andere feesten. We hadden kussens, matrassen en wierook, en veel live optredens. Onder meer Aphex Twin, Biosphere en Pete Namlook traden op tijdens Ambient Weekend. De eerste editie heeft ons nog een 8-pagina artikel in het magazine Face opgeleverd."

DJ Per – Mellow Groove 10-04-1993
“Ik hield van veel verschillende stijlen, onder andere van dit soort down tempo muziek, die niet echt geschikt was voor op de dansvloer. Sinds een paar jaar is dit soort muziek juist hotter dan hot en zijn dj’s naarstig op zoek naar die platen. Het is niet te snel, heel housy, kaal. Deze mix is gemaakt voor thuis. Ik gaf het op cassettebandjes aan vrienden. Het werd ook veel gebruikt op after parties. Als ik urenlang gedraaid had was ik moe, maar ik wilde altijd nog wel even ontspannen. Nog even doorhobbelen, maar niet te fanatiek. Nee, afteren is echt niet iets van de laatste jaren.”

DJ Per @ Timemachine Melkweg 1995
“In de jaren negentig hadden we het concept Timemachine. Earth was daar in 1999 de opvolger van. Voor Timemachine brachten we elke maand karrenvrachten decor naar de Melkweg. De Melkweg was toen in een permanente staat van verbouwing en we gebruikten werkelijk alle mogelijke ruimtes. 95 procent van de edities was uitverkocht, en dat was een enorme belasting voor het gebouw. ‘Als het Timemachine overleeft, overleeft het alles’, luidde de uitdrukking bij de Melkweg. De club heeft geen deurbeleid, dus het publiek bij Timemachine was minder extravagant dan in de RoXY. Timemachine was muzikaal gezien heel breed. Het was niet alleen house, maar je kon ook KC The Funkaholic aantreffen met zijn oude soul of Piet Popcorn die popcornplaten draaide in het café.”

DJ Per @ earth 24-09-2005
“Eind jaren negentig was ik daar wel klaar mee. Al die frutsels bleven in de kast en we zetten vol in op multimedia. Schermen, bollen, wat we maar konden bedenken. Muzikaal richtte ik me toen op dj’s als Sasha, Chris Fortier, Anthony Pappa, Hernan Cataneo. Ik hield altijd al van dat soort muziek, maar in die tijd kreeg het een label: progressive. Veel earth-feesten vonden plaats in Paradiso of de Melkweg, maar in die tijd zaten we een paar jaar in de Sugar Factory, klein en intiem. Mijn stijl op earth is typisch Nederlands: direct en dansvloergericht. Ik vind het heel opvallend dat dat toch steeds weer terug komt, ook bijvoorbeeld bij trance of minimal.”

14 november viert earth zijn 10-jarig bestaan in Paradiso. Meer info op de website van earth.