ADE overweegt uitbreiding

Maar twijfelt ook: “Als het aan de bezoekers ligt, verandert er niets”

Fiona Fortuin ,

Na de editie van vorig jaar dacht ADE al na over uitbreiding, maar de crisis weerhield de organisatie toen ervan om de daad bij het woord te voegen. Na een succesvolle afronding van de 2009 editie anderhalve week geleden, dook de vraag weer op. Maar er is ook twijfel. “Als het aan de huidige conferentiebezoekers ligt, dan blijft ADE zoals het nu is."

Maar twijfelt ook: “Als het aan de bezoekers ligt, verandert er niets”

Na de editie van vorig jaar dacht ADE al na over uitbreiding, maar de crisis weerhield de organisatie toen ervan om de daad bij het woord te voegen. Na een succesvolle afronding van de 2009 editie anderhalve week geleden, dook de vraag weer op.

De conferentie verkocht dit jaar in recordtempo uit. In totaal liepen 2100 mensen vier dagen rond in Felix Meritis en het Dylan Hotel om zaken te doen. Organisator Buma Cultuur kan niet meer bezoekers kwijt en heeft daardoor aan honderden mensen ‘nee’ moeten verkopen. “En ook zij zijn relevant voor de conferentie”, zegt directeur Richard Zijlma. “Steeds meer mensen, uit verschillende bedrijfstakken, willen ADE bezoeken. Je wilt ook zo’n breed mogelijk platform bieden aan de bezoekers.”

Het Dylan Hotel, een paar panden van Felix Meritis op de Keizersgracht verwijderd, doet pas sinds twee jaar mee. Een verdere uitbreiding zal betekenen dat er gezocht moet worden naar een nieuwe locatie of dat er een derde aan wordt toegevoegd. “Tussen Felix Meritis en Dylan Hotel zit een paaldansschool, die lijkt me zeer geschikt, al is het wel een erg kleine plek.”

Ondanks dat de economie alweer uit zijn dal krabbelt, blijft twijfel over een eventuele uitbreiding bestaan. “Als het aan de huidige conferentiebezoekers ligt, dan blijft ADE zoals het nu is. Dat is vooral om praktische redenen. Zo zou het overzicht verloren kunnen gaan.” 

Dit jaar sloten ook meer clubs dan ooit zich aan bij het ADE festival, waarbij vooral de kleine locaties als OT301, Club Up, Bitterzoet en nieuwkomer Trouw voor frisse line-ups zorgden. Zijlma: “Tien jaar geleden begonnen we met vier grote locaties. Die hebben zeker hun waarde, maar door de samenwerking met de vele kleine clubs kunnen we helemaal een breed overzicht van de dancescene geven.”

Zijlma volgde dit jaar voor het eerst via Twitter de berichten over ADE. “Je gaat er vanuit dat mensen daar toch wel de waarheid spreken. Ik kreeg sterk het gevoel dat mensen echt hun adem bewaarden voor het festival, om massaal vier dagen lang uit te gaan. Ik zag één klacht langskomen, over problemen met de accreditatie. Dat bleek een bekende te zijn, ik heb hem meteen gebeld.”

3VOOR12 deed verslag van het festival, zowel overdag als in de nacht. Hier kun je alles teruglezen.