Peaches haalt de Jimmy Somerville in zich naar boven

"Wat is er mis met jullie? Slechte wiet aan het roken?"

Erik Zwennes ,

Het vierde Peaches album I Feel Cream ligt nu in de winkel. "I'm ready. Yes I'm Ready," zingt ze wanneer het opnameapparaat aan gaat. Lees en luister het gesprek met de Canadese Merrill Beth Nisker.

"Wat is er mis met jullie? Slechte wiet aan het roken?"

"I'm ready. Yes I'm Ready," zingt de Canadese Merrill Beth Nisker oftewel Peaches wanneer het opnameapparaat aan gaat. Ze ziet er weer lekker heftig uit. Veel lak, leer en glimmende kunststoffen om haar kleine lichaam. Een zijkant van haar hoofd is kaalgeschoren. "Dat is mijn hommage aan Britney (Spears red.) op haar best."

Haar distributeur in Nederland had Peaches liever de avond voor de persdag al in Amsterdam gehad. Maar wie zegt er nu nee tegen een jazzduet met Iggy Pop in een grote Franse televisieshow? Peaches heeft in het afgelopen etmaal nog niet geslapen, toch kost het haar geen moeite de journalisten van scherpe quotes te voorzien. Maar probeer haar niet te piepelen of in hokjes te stoppen, dan grijpt ze de microfoon en zet even wat recht. 

Je bent ineens gaan zingen. Is dat enkel een creatieve keuze of wil je jouw geraffineerde kant laten zien?
"Oh, dus jij zegt dat alleen vrouwen geraffineerd kunnen zijn?"

Nee.
"Iedereen zegt dat ik meer van mijn vrouwelijke kant laat zien."

Ik niet. Eerder je mannelijke homokant.
"...een beetje Jimmy Somerville inderdaad."

Je probeerde me woorden in de mond te leggen.
"Ik deed scherp rechercheurswerk om je uit te testen."

Oh jij wil de microfoon vasthouden? Prima, heel macho-mannelijk van je.
(lacht)

Je wil definitief de electroclash begraven?
"Kijk, ik was een pionier in het genre; het mixen van indie-punk en dansmuziek, nu is dat de standaard."

Kun je twee maal pionieren in één carriere?
"Zeker weten. Je kunt ook meerdere openbaringen hebben in één leven. Maar electroclash dus. Je moet beseffen dat dat de verschrikkelijkste term is die je kunt krijgen, omdat het dood was voordat het opgepikt werd. Ach, aan de andere kant: punkartiesten haatten het om punk genoemd te worden. Electroclash is natuurlijk gewoon hetzelfde als nu-rave of hardcore-electro; het samensmelten van invloeden."

Maar jij bent toch nooit weggeschreven als zijnde een one-hit-wonder?
"Zeker wel. Heb jij die memo niet gekregen? Dat ik overleed toen electroclash ten grave werd gedragen?"

Nee, ik ben altijd de laatste die ze zoiets vertellen.
"Vandaar. Trouwens die visgeur die hier hangt... dat ben ik. Okay, en de zalm die ik net at."

Wat is het grootste probleem met de man van tegenwoordig?
"Het gaat steeds beter. Alhoewel, ik hoor dat het in Amsterdam bergaf gaat met de vrijheid van de homogemeenschap. Dat is kut, erg conservatief. Waar slaat dat op? Wat is er mis met jullie? Slechte wiet aan het roken? Stop met die onzin. Ojah, en volg geen georganiseerde religieuze stroming. Je moet geloven waar je in gelooft."

Waar geloof jij in?
"Geloof in jezelf. De basis van alle religies is het leven in angst, en buiten je eigen gevoel. Zo ging het ook met Bush: 'niemand hoeft na te denken, ik doe dat voor jou en ik zal jullie eens laten voelen wat angst is.' Obama zegt in ieder geval dat hij zijn best gaat doen, dat problemen en conflicten tijd kosten en dat je je eigen verantwoordelijkheid moet nemen."


Luister ook het interview met Peaches.