Matik presteert tijdens de presentatie van nieuwe cd

Rockband presenteert titelloos debuut

Tekst: Erik Ros | Foto's: Pim Hendriksen ,

De oude zaal van de Melkweg biedt ruimte aan een nachtelijk optreden van de band Matik. Ze presenteren hun titelloze debuut-cd.

Rockband presenteert titelloos debuut

De toeschouwers die de dag erna moesten werken hadden het vast zwaar. De Matik cd-presentatie in de oude zaal van de Melkweg begint namelijk om half één ’s nachts. De zaal is open vanaf half twaalf.

Ondanks het late uur is de zaal goed gevuld. Aanvankelijk staan alleen de muzikanten op het podium. De band speelt een stevige intro. Dan komt Peter van Drie in colbert op en barst de band los met Eurythmics Electro. De band rockt en swingt tegelijkertijd en het publiek reageert enthousiast. Al tijdens een van de eerste nummers zingt het mee. De band gaat er voor en het publiek heeft er zin in. 

De goudgeschminkte drummer is rechts op het podium geïnstalleerd. Zijn oriëntatie is naar het midden van het podium dus niet de zaal in. Hij volhardt in sterke swingende ritmes. Voor hem staat de bassist gekleed in zwarte blouse. De bassen zijn nadrukkelijk aanwezig en zijn swingend en energiek. Drum en bass vormen de kern van vrijwel elk energiek muzikaal optreden. Deze hoeksteen is bij Matik dik voor elkaar.

De verdere muzikale aankleding bestaat uit ritmisch gitaarwerk en allerhande elektronica en micro-elektronica op een laptop. De gitaarpartijen voegen swingende accenten en frisse melodieën toe. Er worden de nodige synth-geluiden ingezet om het geheel uit te balanceren. 

Zang is in goede handen bij Peter van Drie. Hij zingt Engelstalige teksten zonder hoorbaar accent. Zijn toon is gericht en energiek, maar niet uitbundig. Zijn stem vormt met de muziek een dansbaar geheel dat switcht tussen hypnotiserende Underworld-achtige stukken en poprock.

Matik is ook een plaatje om naar te kijken. Naast de aandacht die is uitgegaan naar de kleding zijn er duidelijke keuzes gemaakt in belichting en de inzet van videobeelden. Op twee grote schermen verschijnen beelden van abstracte patronen en structuren in allerlei kleuren afgewisseld met bewerkte foto’s.

Het nummer Play is een duet met Bea Collin. De aanwezigheid van deze bevallige jonge vrouw maakt een lichte verlegenheid in de jongens los, ze zijn duidelijk dol op haar. Het nummer is een lied over liefde, verlangen en twijfel: vrolijk en tegelijkertijd licht melancholisch.

N
a het optreden blijft de zaal open en wordt er dansmuziek gedraaid. De cd-release was dus alleen een optreden van de band zelf; er wordt niet uitgebreid op de cd ingegaan en ook aansporingen om deze te gaan kopen ontbreken. Matik weet live in ieder geval te overtuigen.

Gezien: Matik, Melkweg, 7 mei 2009