Lucky Fonz III geeft een waar volksfeest in Paradiso

Welcome to the Lucky Fonz-show: De beste singer-songwriter van Nederland komt uit Amsterdam

Tekst: Eyal van der Reep Foto's: Richard Tas ,

Bij een optreden van Lucky Fonz III wordt je alle kanten op geslingerd. Gevoelige folkliedjes worden afgewisseld met onverschillige grappen en liedjes om mee te fluiten. Dit alles in een voor de doorgewinterde clubbezoeker ongewone setting. Alleen al daarom is een optreden van deze singer-songwriter de moeite van het bezoeken waard.

Welcome to the Lucky Fonz-show: De beste singer-songwriter van Nederland komt uit Amsterdam

Het moet een vreemde gewaarwording zijn voor de muziekliefhebber die zich vaak in het alternatieve Amsterdamse clubcircuit begeeft: Paradiso zit muisstil netjes in rijen op stoelen, de bar is slechts tijdens de pauze (?) geopend en de schuldige die het geluid van een vallende beker veroorzaakt kan erop rekenen dat hij een seconde later door de helft van het publiek wordt aangekeken. Met een glimlach, dat wel, want vanavond is iedereen vrolijk: Lucky Fonz III is aanwezig.

“Zouden jullie voor het allereerste nummer allemaal mee willen knippen op de maat, alsjeblieft? Oh wacht! Ik ben mijn boekje vergeten, ik ben zo terug”. Snel rent Lucky Fonz III backstage en komt een halve minuut later met zijn boekje terug, om alsnog met de show verder te gaan. Het concept van een solo Lucky Fonz III-show is bekend: Een chaotische en onwennig ogende, maar eigenlijk uiterst scherpe Otto Wichers zorgt ervoor dat een concert meer is dan wat liedjes spelen.

Het publiek doet mee, of het nou tijdens of tussen de nummers is. “I thought you were English!”  schreeuwt iemand vanaf het balkon. Hierna volgt een minuut lang een gesprek met de bezoeker en wordt voor hem speciaal The Lowlands gespeeld. Mensen knippen, zingen en fluiten mee met de nummers, dikwijls resulterend in een extatisch volksfeest.

Moeiteloos stapt de zanger van sing along songs over naar het uiterst gevoelige en prachtig opgevoerde Jane On The Roof, om vervolgens op te merken dat hij een educatief lied voor kinderen gaat zingen over de eeuwige cyclus van het water. “Eerst is er water, wanneer dat verdampt ontstaat er bier, wat als sneeuw naar beneden valt en als het lente wordt, is het weer water.” Meteen na zijn grap staat de zanger wat ongemakkelijk op het podium, niet wetend wat te doen.

Men krabt zich soms achter de oren: doet hij dit nou express? Er is een waslijst aan dingen die een optreden van Lucky Fonz III slecht zouden kunnen maken. Toch maken valse zang, de lange pauzes tussen de nummers en de onverschillige grappen zijn optreden juist zo geslaagd. De professionele volkszanger weet zijn optreden in een aandoenlijke, onprofessioneel ogende en zorgeloze sfeer te verpakken. Dit, aangevuld door een aantal van de mooiste singer-songwriter liedjes van het moment, maakt dat niemand meer om de Lucky Fonz III-show heen kan.

Gezien: Lucky Fonz III, Paradiso, 8 mei 2009.