Hollandse Nieuwe Den Tex wil iets veranderen in de wereld

‘Muziek is niet alleen om te vermaken, het moet ergens over gaan’

Marijke Ursem ,

De muziek van Den Tex klinkt alsof ze uit de jaren zestig komen en ook de motivatie van de Hollandse Nieuwe klinkt behoorlijk flower power: “We willen mensen iets meegeven. Door middel van muziek kun je mensen bewust maken. Het doel is om mensen na een optreden een stukje van de ideeën Den Tex mee naar huis te geven”, legt zanger Nikolai van der Burg uit.

‘Muziek is niet alleen om te vermaken, het moet ergens over gaan’

Den Tex is deze week Hollandse Nieuwe. Vijf jonge mannen uit Amsterdam in een band die nog maar een ruim half jaar bestaat, maar dit jaar al op Lowlands spelen. Zanger Nikolai van der Burg stelt de band voor.

WIE OF WAT IS DEN TEX?
“Den Tex is een gezelschap van vijf jonge mannen die muziek maken omdat het moet. Omdat we niks anders kunnen. En dat doen we nu ongeveer een half jaar. Eerst met zijn vieren, omdat we graag ‘de band zonder bassist’ wilden zijn, maar daar hebben we toch maar vanaf gezien. Nu bestaat Den Tex uit Marco Van der Meulen, Harpo ’t Hart, Oscar de Lint, Xander Vrienten en mijzelf.”

WAAROM DIE NAAM?
“We hebben een tijdje met zijn allen in hetzelfde huis gewoond aan de Den Texstraat in Amsterdam. En omdat de muziek klinkt zoals het gevoel van het samenwonen in dat huis hebben we de band ernaar vernoemd. Binnenkort worden we er allemaal uitgezet, omdat het huurcontract niet wordt verlengd en gaan we tijdelijk niet meer samenwonen. Maar we zijn hard op zoek naar een nieuwe ruimte waar we kunnen wonen en muziek maken.”

3VOOR12 OORDEEL:
IN EEN TIJD DAT VEEL BANDJES VROLIJK, SPRINGERIG EN CATCHY UIT DE GROND SPRINGEN EVEN IETS HEEL ANDERS. DEN TEX KLINKT ALS EEN RUSTIGE, VERDWAALDE ROCKER OP ZIJN PAARD OP EEN VERLATEN HIGHWAY IN AMERIKA.

“Wat prachtig, niks meer aan doen. Ik denk dat het een goede omschrijving is van wat wij doen. Wij willen inderdaad iets anders laten horen. Bij andere bandjes heb ik niet vaak het gevoel dat ze me ergens mee naar toe willen nemen. Wij willen bij mensen graag een frisse wind door hun hoofd laten waaien.”

KEUZES:
VEILIG IN AMSTERDAM OF DE WIJDE WERELD IN?
“De wijde wereld in. Mensen in Amsterdam denken snel dat daar alles is, maar er zijn veel meer mooie plekken op de wereld. Het is zonde om op een plek te blijven. De stad is wel een bron van inspiratie, maar ik hoop toch snel daar weg te gaan. Er is nog zo veel te zien.”

FESTIVAL OF CONCERTZAAL?
“Festival. Een concert is zo gesloten en het gaat juist om de opening die muziek kan maken. De tijd vraag daar ook om, iedereen is bang voor van alles en nog wat en die angst moet verdreven worden. Met Den Tex willen we een nieuwe vibe de wereld in helpen, iedereen moet weer lief voor elkaar zijn. Dat klinkt erg jaren zestig, maar veel bands in die tijd wilden iets veranderen. En dat willen wij ook.”

SNEL EEN LABEL OF NOG EVEN WACHTEN?
“Wij zijn wel klaar voor een label. Ondanks dat we pas zo kort bezig zijn. Zolang dat label ons maar laat zijn wie we zijn dan is het goed. Met iemand die van ons de nieuwe Backstreet Boys wil maken gaan we niet in zee. We zijn nu wel al bezig met het uitbrengen van liedjes in eigen beheer.”

WAAROM MAAK JE EIGENLIJK MUZIEK?
“Omdat dat is wat ik moet doen.”

WAT HOOP JE ER MEE TE BEREIKEN? WAT STREEF JE NA? 
“Ik hoop dat we met de muziek van Den Tex mensen bewust kunnen maken van wat ze doen. En wat ze kunnen veranderen om het leven beter te maken. Na een optreden hoop ik dat mensen een stukje ‘Den Tex’ mee naar huis nemen en doorgeven.”

HEB JE EEN ROUTE VOOR JEZELF UITGESTIPPELD? WAT IS HET PLAN?
“Ik wil in ieder geval niet meer te lang in Amsterdam blijven. Het is niet mijn doel om groot te worden in een stad, terwijl verder niemand je kent. Daarom werken we nu hard een uitgebreide live set. We spelen nu zes tot acht keer per maand hopen van de opbrengst zo snel mogelijk een busje te kunnen kopen zodat we kunnen touren.”

WAAROM MOET IEDEREEN DEN TEX GAAN HOREN? 
“Omdat wij een hele goede band zijn en een stukje diepgang brengen, de aandacht vragen van de mensen. Maar ook omdat we de zolen van je dansschoenen laten wegsmelten.”

Den Tex staat 4 juni in Club Up in Amsterdam en op 28 juni in de finale van de Stadsspelen, ook in Amsterdam. Tijdens Lowlands is Den Tex de ‘Brak Band’ en spelen zij ’s ochtends tussen half 11 en 13 uur.