Het Mortale Tribunaal: Mei 2009

Maandelijkse demo-beoordeling, met deze maand Florence, Silent Project Corporation en La Boutique Fantastique

Tekst: Erik Ros ,

Onder de noemer Het Mortale Tribunaal bespreken 3VOOR12/Amsterdam en Radio Mortale iedere derde vrijdag van de maand binnengekomen demo's en ep's van Amsterdamse artiesten. Deze maand beluisteren Christiaan Walraven en 3VOOR12/Amsterdam-redacteur Erik Ros Florence, Silent Project Corporation en La Boutique Fantastique

Maandelijkse demo-beoordeling, met deze maand Florence, Silent Project Corporation en La Boutique Fantastique

Door wat onduidelijkheid begint de uitzending wat rommelig. Presentator Chris regelt wat demo’s terwijl er vast een nummer opstaat. Het lukt hem binnen afzienbare tijd de boel op de rit te krijgen. Ondertussen worden enkele nummers gedraaid van onder andere The Death Letters en Electric AlleyCat
Tijdens de mei-versie van het Mortale Tribunaal worden drie nieuwe demo’s gedraaid. Het eerste nummer dat wordt gespeeld, is van een jong meisje dat luistert naar de naam Florence. Daarna volgt een nummer van een groep ongelukkige muzikanten genaamd Silent Project Corporation en het Tribunaal wordt afgesloten met muziek van Boutique Fantastique.
Florence is een vijftienjarig meisje dat indrukwekkende R&B op haar demo heeft staan. Het is een nummer dat erg gelikt is opgenomen. Florence zingt leuk. Ze heeft al eens in café Sappho opgetreden; wellicht bracht ze haar muziek daar in een singer-songwriter-variant. Als ze zich op deze manier ook kan bewijzen, zou ze nog wel eens ver kunnen komen.
Het nummer van Silent Project Corporation wordt met weinig enthousiasme ontvangen. Het is een treurige en schrale productie. De zang doet denken aan het soms hemeltergende gekrakeel van The Smiths. Het nummer klinkt ongeïnspireerd, generiek en onorigineel. Dat geldt voor zowel instrumentarium, compositie en arrangement. Wellicht dat muziek maken helpt bij het genezen van de depressiviteit, maar het resultaat lijkt ongeschikt voor het grote publiek.
La Boutique Fantastique biedt een fris collage-geluid. Een mondeale mix van samples en instrumenten vormen een ontspannen muzikale passage. Wat opvalt is dat niets over de uitvoerend artiest(en) te vinden is. Het lijkt of de muziek er is, zonder dat deze gemaakt is. Aangezien het geluid zoveel samples bevat, is het misschien niet het doel de muziek live ten gehore te brengen.

Luister de uitzending hier terug. Wil je het Mortale Tribunaal volgende keer niet missen? Luister dan op de derde vrijdag van de maand om 20.00 uur naar Radio Mortale op 103.3 FM op de Amsterdamse kabel en 106.8 FM in de ether!