Adolf Butler luidt met muzikaal geweld koninginnenacht in

Drie uur lang furieuze, intense en stevige rock in Winston Kingdom

Tekst: Isabelle Mulder; Foto's: Niels Vinck ,

Op 29 april 2009 verwelkomt het Amsterdamse Winston Kingdom in samenwerking met Amsterdam Underground Collective drie bands op formaat: de Tilburgse band Hoogwater, het Amsterdamse tuig van Adolf Butler en het Amerikaanse zestal U.S. Christmas.

Drie uur lang furieuze, intense en stevige rock in Winston Kingdom

In het omvangrijke programma van koninginnenacht in hartje Amsterdam, heeft het pand aan de Warmoestraat 129 een hoogtepuntje. In club Winston vindt namelijk het enige echte Koningin´s Grote Verjaardagfeest plaats. Het motto: “we like beer, not orange juice” en de goede programmering maken de avond veelbelovend.

De Tilburgse jongens van Hoogwater openen. Met invloeden van Captain Beyond en The Wispers brengen zij zompige jaren 70 rock. Bestaande uit onder andere ex-leden van Restless Youth en The Spades is het een formatie met potentie. Voor een halfvolle zaal spelen ze het eerste nummer lichtelijk stijf. Met een goed samenspel en een goede balans, maar ietwat lange nummers speelt Hoogwater het publiek warm voor Adolf Butler.

En dat is nodig want Adolf Butler staat bekend om zijn energieke shows, piepende gitaren en sieg heilelujah. Met leden uit Malkovich en Mallepietje En De Bimbo´s hebben deze jongens al enige ervaring op het gebied van seks, drugs en punkrock. Hun muziek klinkt deze avond fucked up, furieus en smerig intens. Je bent fan van ze of je haat ze. De zanger presenteert naast zijn stem regelmatig zijn geslachtsdeel. Zonder gêne loopt hij enkel gekleed in boxer en witte gympen tussen het publiek door. De show is ongedwongen en chaotisch, sommige nummers lijken vanuit het niets te beginnen. Ondanks dat blijft de het boeien.

Het grote feest wordt afgesloten door U.S. Christmas, een band afkomstig uit Noord Carolina. De jongens brengen een niet altijd even makkelijk te behappen psychedelische stoner-rock. Hun nummers klinken op de website doorgaans aantrekkelijker dan in levende lijve. Al met al heeft de band wel een heel eigen geluid.

Maar ook aan koninginnenacht 2009 komt een eind en daarmee eindigt het koninging´s grote verjaardagfeest in de Winston rond een uur of twaalf echt. Muziekliefhebbers hebben drie uur lang hun hart kunnen ophalen aan een ouderwets avondje rock en kunnen met een voldaan gevoel koninginnedag inluiden.

Gezien: Hoogwater, Adolf Butler, U.S. Christmas (usa)

Woensdag 29 april 2009.