Overtuigend authentieke soul met Juicebox in Maloe Melo

Temperatuur en sfeer lopen op wanneer jaren ’60 en ’70 herleven

Tekst: Dorinde Meuzelaar | Foto's: Andy Reid ,

De 8-koppige formatie Juicebox heeft in Maloe Melo laten zien dat soul nog steeds springlevend kan zijn. Met hun energieke, opzwepende nummers roepen ze herinneringen op aan James Brown en andere grootheden en weten ze een lege Maloe Melo om te toveren in een dansende, verhitte menigte.

Temperatuur en sfeer lopen op wanneer jaren ’60 en ’70 herleven

Met de successen van acts als Amy Winehouse en Duffy lijkt er sprake van een opleving van het soulgenre. In Nederland vertaalt deze trend zich in de opkomst van bands als New Cool Collective en Lefties Soul Connection. Hoewel minder bekend, mag ook het 8-koppige Juicebox in dit rijtje niet ontbreken. Ze laten in Maloe Melo in drie sets zien waarom.

 

Wanneer Juicebox begint te spelen, is de achterzaal van Maloe Melo nog leeg. Wat zich aan mensen verzameld heeft, drinkt nog een biertje in het kroeggedeelte van ‘the home of the blues’. De band begint de rustig aan de eerste set, om langzaam het publiek naar binnen te lokken en op te warmen. Dit gaat in het begin even gepaard met wat technische probleempjes. Desondanks druppelen de toehoorders binnen en begint de sfeer erin te komen.

Ondanks het ontspannen begin van de avond, valt gelijk het authentieke geluid van de band op. Juicebox speelt een mix van soul, boogaloo en R&B en doet dat met veel overtuiging. Ze doen denken bands als Booker T & the MG’s of de legendarische band van James Brown, The J.B.’s. Zanger Tobias heeft een krachtige stem met een soulvolle uithaal en intonatie maar met een hees, rauw randje. Terwijl hij soepel over het podium beweegt, zorgt de band achter hem voor een opzwepend, voorstuwend optreden.

Waar de band aan het begin van de avond nog bezig was de sfeer erin te krijgen, krijgt Juicebox vanaf de tweede set meer de mogelijkheid te laten zien wat ze in huis hebben. Maloe Melo staat inmiddels volgepakt met een enthousiaste menigte en de band lijkt een versnelling hoger te schakelen. Het tempo gaat omhoog en ook de nummers klinken steviger en swingender. Met name drummer Emanuel oogst veel lof voor zijn explosieve drumsolo’s.

Niet alleen reageert het publiek enthousiast op de band, deze reactie lijkt wederzijds. Tobias richt zich veelvuldig op het publiek. Hij vat de sfeer treffend samen wanneer hij het publiek toespreekt over het Juicebox effect: het niet lang kunnen stilstaan waneer de band begint te spelen: “Suddenly you find that the sweat is pouring down your face.” Of het van de opzwepende podiumact van Juicebox komt, of meer vanwege het aantal mensen per vierkante meter wordt niet helemaal duidelijk, maar het valt niet te ontkennen dat de Maloe Melo bijna uit z’n voegen barst.

Juicebox is een band die de hoogtijdagen van de Northern Soul doet herleven zonder dat het gedateerd overkomt. Waar veel moderne acts invloeden van soul verwerken in meer hedendaagse muziek, doet Juicebox geen concessies. Hun authentieke geluid roept herinneringen op aan labels als Stax of Motown. Of zoals een bezoeker kernachtig samenvat: het klinkt als het verschil tussen een cd en een LP.
 

 

 Gezien: Juicebox

Maloe Melo, 20 maart