Hard! met No!!!Droids! levert speciale avond op

Door een verschuiving in de programmering komt de band niet helemaal tot zijn recht

Tekst: Dorinde Meuzelaar | Foto's: Richard Tas ,

In samenwerking met Blacklabel Records presenteerde Poptrash een nieuwe editie van Hard! met onder andere indie-electroband No!!!Droids!. Door een verschuiving in de programmering slaat hun optreden helaas niet helemaal aan en komen de heren niet goed uit de verf. Wel maakt het nieuwsgierig naar wat No!!!Droids! in zijn mars heeft.

Door een verschuiving in de programmering komt de band niet helemaal tot zijn recht

Op 7 maart presenteerden Poptrash en Blacklabel Records, van onder meer Melomanics en Matik, gezamenlijk weer een editie van Hard!, een avond die garant staat voor een stevige mix van electro en rock. Organisator Robert, het zelfverklaard boegbeeld van Poptrash, zegt van tevoren graag iets speciaals te willen doen. Speciaal lijkt het ook zeker te worden. Naast de bekende Poptrashnamen achter de draaitafel en visuals door dove vj’s zal de avond geopend worden door de Blacklabel-aanwinst No!!!Droids!
Helaas is de Flex Bar bij opening nagenoeg leeg. Het lage podium staat vol apparatuur, maar er is geen band te bekennen. Omdat de drukte pas later op de avond wordt verwacht, wordt er wat geschoven in de programmering. In plaats van No!!!Droids! opent Sick Boy de avond, niemand minder dan ‘mr Poptrash’ Robert himself. Ondanks dat er nauwelijks publiek is, draait hij alsof het een volle club is en zet een heerlijk harde set vol electro en alternative neer. 
Wanneer de Flex Bar om half twee aangenaam vol is gestroomd, betreden de heren van No!!!Droids! het podium, een viertal dat een mix maakt van indie en electro. De vergelijking met Hit Me TV dringt zich onwillekeurig op, maar No!!!Droids! klinkt meer als het jongere, meer rock-georiënteerde broertje van deze Amsterdamse band. Bassist Bart van Elswijk zet funky, ronkende baslijnen neer, en in de gitaarriffs, die haast doen denken aan the Editors of Incubus, hoor je de rockinvloeden terug. Alleen de zang schiet soms wat uit de bocht. Zanger Matthijs Uivel zingt met veel bezieling, maar zijn galmende stem klinkt niet altijd helemaal bij de strakke sound van sommige nummers. Zijn podiumuitstraling en bijbehorende moves maken wel veel goed. 
De band begint opzwepend, maar toch komt het optreden niet echt van de grond. Het publiek lijkt overvallen door de wisseling van dj-set naar band, en al gauw is de zaal behoorlijk leeg. De band zwoegt zich door de set, die gedurende het optreden harder en harder wordt. Daar wordt het in dit geval niet per se beter van, bij het laatste nummer lijken de bandleden de plank mis te slaan. Het lijkt of ze gaan voor het wall-of-sound-effect, maar doordat ze niet echt mèt elkaar maar door elkaar heen lijken te spelen, ontaardt het optreden in een lawaaierige bak herrie. 
Hoewel het zeker een speciale avond was, zijn de verwachtingen niet helemaal waargemaakt. Heel jammer, want het lijkt erop dat No!!!Droids! nog heel wat in zijn mars heeft. Het gevoel overheerst dat de band in een andere setting beter tot zijn recht komt en dat de muzikanten dan echt kunnen laten zien waar ze toe in staat zijn. Wellicht dat de binnenkort te verschijnen EP (in de wandelgangen wordt hiervoor onder meer de naam Blokgolf gefluisterd), met daarop eigen werk en een aantal remixes, een flinke stap in de goede richting is. Hiermee willen de heren een landelijke tour opzetten, dus de verwachtingen blijven hooggespannen. 

Gezien: No!!!Droids!,
Flex Bar, 7 maart 2009