CD-recensie: Basserk - Some Tunes 2

Zware dansvloerklappers

Recensie: Tamara van der Laarse ,

Basserk is een platenlabel uit Amsterdam dat zich sinds 2005 zeer productief bezighoudt met het uitbrengen van releases en het verzamelen van nieuwe producers en dj’s uit onze hoofdstad en omstreken.

Zware dansvloerklappers

Het imago van het geluid van Basserk kan het best omschreven worden als‘pistolpop’, dikke electropunkkrakers en vooral stevige dansvloerstampers. Het drietal Peerte Trunt (Z), Tom Schivez (MEX) en Rufus Baxendale (GB) is verantwoordelijk voor het platenlabel. Ze organiseren ook hun eigen feestjes, onder andere Matjesdisco en Kiss Off. Zeer productieve en ambitieuze labeleigenaren die zelf het nodige toevoegen in hun alter ego’s als dj’s, designers en performers.

De tweede compilatie Some Tunes 2 is met zorg en aandacht samengesteld. De gekozen nummers vormen een sterke eenheid en het is duidelijk dat de labelbazen van hun vak houden. Omdat de verschillen tussen sommige tracks niet groot zijn, wekt het album soms ten onrechte de indruk dat een aantal van deze nummers ook van één artiest zou kunnen zijn. Dat maakt het geheel er zeker niet minder om.

Na het luisteren van de eerste seconden van het nummer Lazy Late Kidz lijkt het alsof je beland bent op een vette rave party. Deze hoogwaardige openingsknaller is afkomstig van twee Fransen, misschien verklaart dit het herkenbare geluid?

De invloed van producers als Justice of Mr. Oizo zijn onvermijdelijk maar goed verwerkt in Steeve Anthem.

Capacocha, een éénmansproject
met gitaar en laptop, verstoort even de hectische balans met zijn wervelwind rock ‘n roll-electro. De insteek op de hyperactieve sfeer getuigt van een originele aanpak van het nummer. $jamme The Money heeft ook een karakteristiek speels geluid, uptempo, dit nummer staat al gauw op repeat in de cd-speler. De uitsmijter van Bronstibock, een Nederlands duo wat invloeden heeft van acid, new beat en electro, laten dit album naar meer smaken!

Some Tunes 2 draagt de alomtegenwoordigheid van pompende bassen en weggedrukte beats en geeft te kennen dat Basserk qua smaak niet ver weg staat van de hype-gevoeligheid van collega-labels
Boys Noize (Berlijn) of Kitsune Parijs. De mix van electropunk-pop en analoge computergeluiden met een overdosis floor killers maken dit album een absolute dance knaller die ruim boven de vele middelmatige danceverzamelaars uitsteekt.

Some Tunes 2 is een aanwinst in het genre van het ruigere werk onder de electropunk & dance muziek. Basserk producten zijn online verkrijgbaar of bij de betere platen-/cd-winkel, voor zover deze nog bestaan.