The Upsessions zet zomers dagje door in de Winston

SunFireSouls en the Upsessions zorgen voor gezellige drukte

Tekst: Bibi Eckhardt | Foto's: Eline Soumeru ,

Een zonnige dag werd in de Winston voortgezet met the Upsessions en SunFireSouls. Twee Amsterdamse reggaebands die de 'summer vibe' vanavond prima vast wisten te houden.

SunFireSouls en the Upsessions zorgen voor gezellige drukte

Het is weer bijna zomer. Tijd voor biertjes op het strand, chillen in de zon en natuurlijk tijd voor reggae. De Winston speelt hier op in met the Upsessions en SunFireSouls, die na een zonnige dag de 'summer vibe' door mogen zetten voor het publiek dat vanavond in groten getale is op komen draven.

De vijfkoppige Amsterdamse reggaeband SunFireSouls bijt vanavond het spits af in de drukke Winston. Met een mix van roots, rock en reggae mogen zij vanavond het publiek opwarmen. Zanger Jeroen Kok weet het publiek met een wat aangepaste Sublime cover binnen vijf minuten al om zijn vinger te winden. “Down here at the Winston!” En ja hoor: het publiek is down. Naar eigen zeggen heeft de band de afgelopen tijd niet zoveel kunnen oefenen. Hier en daar valt dat ook wel te horen. Zowel de trompettist als de zanger zit er wel eens naast, maar desalniettemin is het een feest om naar SunFireSouls te luisteren. Drummer Novandi Roosenberg lijkt in deze band zijn plek te hebben gevonden en zorgt er met zijn enthousiaste uitstraling voor dat de band ook een genot is om naar te kijken. Wanneer het nummer Turn Your Radio On wordt ingezet, doet het publiek vooraan uit volle borst mee. Een prima voorprogramma.

Een half uurtje na SunFireSouls verschijnen er zes mannen in groen-gele campingsmokings op het podium. The Upsessions maakt “vieze reggae, met een orgel dat klinkt als azijnpis,” aldus een oud bandlid. Op het podium blijkt the Upsessions vooral een feest te zijn. Ska/reggae, met orgel, trombone en een zanger met een stem die prima bij de muziek past. De band heeft de laatste tijd nogal wat wisselingen van de wacht gehad, maar op het podium valt hier weinig van te merken. Bassist Oliver Franke en drummer Boris Manintveld, twee nieuwkomers, mogen op het podium dan wel achterin staat, maar samen zorgen deze twee voor een sterke en strakke ritmesectie, die best even uitgelicht mag worden. Tijdens het nummer Reggae Fever zingt het publiek mee, maar volgens zanger Boss van Trigt niet harder dan dat het publiek in Rotterdam dat deed. De bezoekers bewijzen vervolgens dat zij 'heus wel' harder mee kunnen zingen dan die Rotterdammers en als dan ook nog de Duitsers in de strijd worden gegooid, zingt de hele zaal uit volle borst Reggae Fever. Er wordt niet alleen meegezongen, in de hele zaal wordt ook volop gedanst. Op het podium vindt zelfs een heuse dans-battle plaats, waarbij de zanger van de SunFireSouls bewijst over meer dan alleen muzikale kwaliteiten te beschikken.

Het was een mooi druk en chaotisch avondje in de Winston. Het Jupilerminnend publiek wist de weg naar de bar prima te vinden, stilstaan was er niet bij en menigeen zal de volgende ochtend schor wakker geworden zijn. Thumbs up voor the Upsessions!

Gezien: SunFireSouls en the Upsessions, Winston, 12 juni 2009