Schuilen op het podium bij de afsluiting van IJAZZ

Regen leek spelbreker te zijn op de slotdag van IJAZZ 2009 , maar de bezoekers zagen hun trotseren beloond

Tekst: Maarten Schuth Foto's: Maarten Schuth & Marije van Woerden ,

Gabriel Rios, Christina Branco, Oleta Adams en Matt Bianco waren de grote namen op de laatste dag van Ijazz 2009. Polar Bear had naast muziek een eigen manier om de bezoekers warm te houden: iedereen mocht het podium op

Regen leek spelbreker te zijn op de slotdag van IJAZZ 2009 , maar de bezoekers zagen hun trotseren beloond

Het slechte weer was de voornaamste reden dat veel bezoekers afhaakten op de laatste dag van IJAZZ 2009. De overblijvers kregen een waardige afsluiting. Waar de dag droog begon en zelfs de zon wat lafjes doorkwam, was het na vieren een trage miezer die verwaaide tot stortbui. Bij de overdekte podia als het Duvel Droomschip en Jazz Dock was het nog druk, maar zelfs bekende namen als Matt Bianco en Oleta Adams wisten de jazzliefhebbers niet buiten te houden.

Muzikaal gezien bood de zondag genoeg hoogtepunten. Carmen Souza opende het hoofdpodium terwijl even later de heren van Monsieur Dubois in vorm waren bij de Kraan. Wouter Hamel had weinig moeite het publiek mee te krijgen in de Duvel Droomschip tent. Rond dezelfde tijd speelde Jazz Juniors op de Young Talent Stage, waarvan de jonge zanger en saxofonist Robbert Dasovic later op de dag tot winnaar werd uitgeroepen van de aanmoedigingsprijs IJAZZ Award, welke hij ontving uit handen van Wouter Hamel.

Veel publiek kwam er af op Gabriel Rios. De in België wonende Puerto Ricaan leek er zin in te hebben en kwam met name goed over bij de energieke nummers. Waar Rios een intieme sfeer probeerde te creëren door het publiek te vragen heel stil te zijn, ging Polar Bear even later nog een stap verder. Door mededogen ingegeven vroeg saxofonist Pete Wareham “Why don't you just come on up here then?” aan de natte, trouwe toehoorders op het Load Out Stage. “Are we allowed? Ok!”, waarop enkele tientallen bezoekers het podium tot huiskamer maakten.

Het enorme hoofdpodium op de Helling deed wat grotesk aan in contrast met slechts enkele rijen paraplu-dragende doorbijters. Oleta Adams en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw lieten zich hierdoor niet afschrikken en kwamen met een prachtig optreden waar plezier, enthousiasme, klasse en kunde vanaf dropen.

En terwijl het Britse Matt Bianco het slotakkoord verzorgde, dwalen de gedachten nog even af naar vorig jaar toen de wind spelbreker was op de zondag van IJAZZ 2008 en enkele optredens moesten worden afgelast. Als, na de regen van dit jaar, drie keer daadwerkelijk scheeprecht is en de organisatie en line-up op hetzelfde hoge peil blijven is een zonnig IJAZZ 2010 al weer iets om naar uit te kijken.


Gezien: IJAZZ dag 3, NDSM-terrein, zondag 7 juni 2009