Osdorp Posse krijgt na 14 jaar gouden plaat

Verkoop Afslag Osdorp bleef tien jaar steken op 38.000

Atze de Vrieze ,

Over dik drie maanden gooit Osdorp Posse definitief de handdoek in de ring, maar halverwege een grootse afscheidstournee valt er nog wat te vieren: de Amsterdamse nederhoppioniers krijgen een gouden plaat voor hun album Afslag Osdorp uit 1995. “We kwamen er ineens achter dat het album al tien jaar bijna goud is.”

Verkoop Afslag Osdorp bleef tien jaar steken op 38.000

Over dik drie maanden gooit Osdorp Posse definitief de handdoek in de ring, maar halverwege een grootse afscheidstournee valt er nog wat te vieren: de Amsterdamse nederhoppioniers krijgen een gouden plaat voor hun album Afslag Osdorp uit 1995. “We kwamen er ineens achter dat het album al tien jaar bijna goud is”, vertelt rapper Def P. “De verkoop is op een gegeven moment blijven steken op 38.000 exemplaren en daarna is het album niet meer bijgedrukt. Eén klein advertentietje was waarschijnlijk genoeg geweest om die 2.000 platen extra te verkopen, maar wij waren ook helemaal niet bezig met gouden platen, en ons label Djax ook niet. Maar tijdens de afscheidstournee was er weer vraag naar het album. Zo kwamen we op dit gouden idee.”

Afslag Osdorp was het vierde album van de Amsterdammers en zorgde voor een groot publiek. Op het album staan Osdorp-klassiekers als De Goeie In ‘t Vloeien en Geen Spijt. “Die spelen we nog steeds regelmatig”, zegt Def P. “Maar zelf vinden we natuurlijk onze laatste platen het best.” Toen Afslag Osdorp verscheen was een gouden plaat 40.000 platen waard, inmiddels is dat teruggebracht tot 30.000. “Maar ik heb me laten uitleggen dat je moet voldoen aan de regels die golden toen een album uitkwam”, zegt Def P. “Brainpower heeft als enige andere Nederlandstalige rapper ook een gouden plaat gehaald. Toen voor 30.000 exemplaren.”

Het is nog maar de vraag of de rapper daadwerkelijk een gouden trofee aan de muur kan hangen. Het is de gewoonte dat de platenmaatschappij het aandenken aan zijn artiest schenkt. “Ze hebben dan inmiddels zo veel aan een plaat verdiend dat zo’n presentje er wel vanaf kan. Maar bij ons is het anders. De eerste 38.000 platen zijn verkocht door Djax, ons huidige label Offshore heeft alleen het laatste zetje gegeven. Als we een fysieke gouden plaat krijgen, zal dat wel gebeuren op het afscheidsfeest in de Melkweg 26 september. Vrienden van me zeiden al: als je niks krijgt, spuiten wij wel een oude plaat over.”