Finale (NH) The Next Stage in de Melkweg

Twaalf talentvolle Noord-Hollandse bands mochten de Melkweg proeven

Tekst: Daan van Lier | Foto's: Remco Brinkhuis ,

Line-up: Don't Mention The War, Grasmaaier, John Doe's Revenge, The Applejacks, iLEUM, Metaphor, Hoover, Half-Minute Man, NJ Turnpike, Fill Bloom, FlavouRed en Waiting For Lenny. Één van deze twaalf bands gaat als regionale winnaar door naar de landelijke finales, om kans te maken op twee weken studiotijd.

Twaalf talentvolle Noord-Hollandse bands mochten de Melkweg proeven

The Next Stage is een initiatief dat bands de kans geeft zich te onderscheiden van het gros. Na zeven voorrondes in Winston Kingdom en vier halve finales in P60 mochten de twaalf beste bands van Noord-Holland het uitvechten in de Melkweg. Net als in de voorgaande rondes mag het publiek door middel van sms aangeven wie de besten waren. Uit de zes bands met de meeste stemmen kiest een professionele jury de regionale winnaar, die met de winnaars uit de rest van het land gaat strijden om in de studio een album op te mogen nemen.

Zes bands werden geëlimineerd door de sms-stemming. Het feit dat zij de finale in de Melkweg bereikt hebben is echter een prestatie op zich en reden genoeg om genoemd te worden. De metalbands Don't Mention The War en Grasmaaier hadden de twijfelachtige eer om de avond te openen. De sensatie van optreden in de Melkweg zal ze misschien enigszins zijn tegengevallen, doordat er slechts een handjevol toeschouwers voor hen aanwezig was. Desondanks gaven ze twee maniakale metal-optredens. Ook John Doe's Revenge overtuigde het publiek niet genoeg om kans te blijven maken op de overwinning. De onheilspellende rock die ze speelden klonk goed, maar het mag nog iets meer van het podium druipen.

The Applejacks maken juist lekkere opgewekte pop/rock en hadden met een knotsgekke show zeker het publiek voor zich kunnen winnen. Grunge-band iLEUM en progressive-band Metaphor haalden de eerste zes nét niet. De concurrentie was vermoedelijk voor hen te sterk. Zo legde iLEUM het af tegen de al redelijk geoliede grunge-machine Hoover! Metaphor leek nog niet opgewassen tegen het buitensporige rockgeweld van Half-Minute Man, dat zelfs een boormachine gebruikte om tot de trommelvliezen van de toeschouwers door te dringen.

NJ Turnpike is een andere rock-band die zich door onder andere electro- en stoner-invloeden wist te onderscheiden. Stoner-band Fill Bloom kon al uit wat meer ervaring putten dan de concurrentie. De twee overgebleven bands vielen het meest op. Funk-band FlavouRed heeft zich laten inspireren door diverse genres. Dit resulteerde tot op heden al in een aantal aanstekelijke, opgewekte nummers die een relatief breed publiek zullen aanspreken. Last but not least, want winnaar van de sms-stemming, Waiting For Lenny heeft een eigen geluid gecreëerd door simpelweg de gitaar te vervangen door een rockende piano. Het publiek ontdooide het meest tijdens de optredens van deze laatste twee bands.

De algemene conclusie na het zien van de twaalf Noord-Hollandse finalisten van The Next Stage, is dat er genoeg rock-talent in onze provincie zit. Muzikaal waren alle finalisten aardig tot zeer sterk. Een aantal bands leek het vooral nog aan podiumervaring te ontberen. Zij brachten nog niet de energie die je van een grote rock-band verwacht. Sommigen echter wel, dus dat belooft heel wat voor de toekomst. De winnaar van de bandwedstrijd is inmiddels door de jury bekend gemaakt: Half-Minute Man gaat als Noord-Hollands winnaar door naar het 'Main Event'.

Gezien: The Next Stage, Melkweg. Met Don't Mention The War, Grasmaaier, John Doe's Revenge, The Applejacks, iLEUM, Metaphor, Hoover, Half-Minute Man, NJ Turnpike, Fill Bloom, FlavouRed en Waiting For Lenny.