Ellen ten Damme niet op haar best in Artis

In intieme setting zingt Ellen ten Damme nummers van haar Nederlandstalige album Durf Jij?!?

Tekst: Dewi Smeenk foto's: Pim Hendriksen ,

Op 13 juni speelt Ellen ten Damme met haar band in Artis. Het intieme concert is de tweede in de reeks optredens die onderdeel zijn van de ZOOmeravonden in Artis. Deze vinden de gehele zomer elke zaterdagavond plaats. Ellen zingt nummers van haar nieuwe, Nederlandstalige album Durf Jij?!? dat in april 2009 is uitgekomen.

In intieme setting zingt Ellen ten Damme nummers van haar Nederlandstalige album Durf Jij?!?

Geheel à la Ellen ten Damme komt de singer-songwriter op in een vuurrood pakje. De band – met gitarist Robin Berlijn en drummer/vibrafonist Jan van Eerd - zoekt zijn weg door het publiek naar het podiumpje. De zangeres lijkt onwennig in deze intieme setting. Het optreden trekt veel mensen, al zijn de meesten bezoekers van Artis zelf. Dit betekent ook veel kindjes die enthousiast aan Ellens voeten liggen. 

De band speelt nummers van het album Durf jij?!? Het is het album van haar gelijknamige theatershow waarmee ze dit theaterseizoen door Nederland tourt. Deze Nederlandstalige nummers doen bijna literair en poëtisch aan. Veel nummers hebben coupletten die bijna op spreektempo – en wijze worden gezongen. De nummers van het album zijn gebaseerd op de teksten van dichter en schrijver Ilja Leonard Pfeiffer. Ook deze theatrale stijl van zingen lijkt voor de veelzijdige zangeres te zijn weggelegd.

Toch is het concert niet één van Ellens ten Damme beste optredens. Ze begint energiek; zingt staand, zittend en liggend. Maar na een paar nummers komt ze vermoeid over. De zangeres legt uit dat ze al eerder de dag twee optredens heeft gegeven. Af en toe moet ze echter naar de woorden zoeken. Hoewel Ellen ten Damme een goede stem heeft, zingt ze af en toe ook onzuiver. Door de stijl van deze Nederlandstalige nummers beginnen de nummers na een tijd op elkaar te lijken. 

Toch verveelt Ellen ten Damme het publiek niet. Ze betrekt de bezoekers bij het concert door te vragen mee te zingen. De sfeer is goed, er hangt een zomers gevoel met de ondergaande zon en de flamingo’s op de achtergrond. De interactie van Ellen met het publiek is leuk. Zelfs de kinderen worden door de zangeres bij de les gehouden door vragen over de mammoet en de dodo. Waarop de kinderen enthousiast antwoorden: “Die zijn gewoon hier!”

Gezien: ZOOmeravond in Artis met Ellen ten Damme,
Zaterdag 13 juni 2009