Cd-presentatie Joost Dobbe in Betty Asfalt Complex

Het nieuwe album Time Will Tell is minder poppy dan zijn voorganger

Tekst: Isabelle Mulder | Foto's: Sacha Oeij ,

Na een breuk met platenmaatschappij AG Music doet Dobbe het ditmaal op eigen kracht. Met zijn nieuwe album Time Will Tell brengt de Haarlemse singer-songwriter een mooie plaat zonder poespas.

Het nieuwe album Time Will Tell is minder poppy dan zijn voorganger

In het sfeervolle Betty Asfalt Complex geeft de zevenentwintig jarige Joost Dobbe een intiem optreden weg. Dit ter gelegenheid van zijn nieuwe, tweede album: Time Will Tell. Time Will Tell is in vergelijking met zijn debuutalbum Treat You uit 2006 donkerder en een stuk minder poppy. Na de breuk met Dobbes toenmalige platenmaatschappij AG Music begin 2009, heeft hij er bewust voor gekozen om op eigen kracht een album uit te brengen. Een plaat met een uitgeklede, ingetogen en eerlijke sound. Geïnspireerd op de jaren ´60 en ´70. 

De presentatie zelf vindt plaats in een kleine donkere zaal. De ambiance is perfect voor een dergelijk optreden. Als Joost zijn set begint met het nummer When You´re Not Around, is de knusse ruimte inmiddels gevuld met enthousiast publiek. Vanaf het moment dat Joost  Dobbe speelt worden mondharmonica en gitaarspel aangevuld door een zwoele rauwe stem. Het klinkt zomers en soms heerlijk ouderwets. Het tweede nummer The Man With Many Faces heeft volgens Dobbe betrekking op een dolende zwerver, een rauwe muzikant à la Tom Waits. Onder het macabere licht van de blauwe spotjes speelt Dobbe vervolgens nog zeven nummers van zijn nieuwe cd. Nummers met een bepaald thema.

De teksten uit Time Will Tell gaan namelijk vaak over liefde, verlies en verlangen. Volgens Dobbe `heftige romantiek vermengd met heimwee naar vervlogen tijden´. Ondertussen passeren ook andere onderwerpen de revue. Zo is het nummer Dr. Phill (Can You Pay My Bill) vooral uit irritatie geschreven en heeft Joost Dobbe inspiratie gehaald uit muziek van Ryan Adams en Bob Dylan.

Ter afsluiting van een zeer geslaagde avond, betreedt goede kennis Jack Beneker het podium om Joost Dobbe de eerste officiële cd te overhandigen. Dan hoort de zaal vanuit het niets een bekende stem door de geluidsinstallatie spreken. Het blijkt Margreet Dolman (een typetje gespeeld door Paul Haenen en bekend van radio en televisie). Dolman vertelt met oprechte stem dat ze aan de wieg van vele muzikale talenten heeft gestaan en dat er zojuist in het Betty Asfalt Complex een nieuw muzikaal talent aan het doorbreken is. 

Gezien: Joost Dobbe, Betty Asfalt Complex, vrijdag 29 mei 2009.