Anne Soldaat: Live In Your Living Room

Gitaarpop en een intieme sfeer

Tekst: Joline Cramer, Foto's: Wilko Miletić ,

Vrijdag 12 juni verzorgde Anne Soldaat een optreden in een huiskamer in Amsterdam. Deze akoestische set was een groot succes.

Gitaarpop en een intieme sfeer

Vrijdag 12 juni speelde Anne Soldaat in een huiskamer in Amsterdam. Intiem, zo is de sfeer in de huiskamer het best
te omschrijven. De artiest speelt een akoestische set. Dit is ook het idee van Live In Your Living Room. In de kamer is plaats voor ongeveer dertig man. De huiskamer is tot de nok toe gevuld.

De bezoekers worden hartelijk welkom geheten door de eigenaresse van het huis. 'Help jezelf!' is het motto van de avond.
Bier staat in de koelkast en wijn op tafel. Er wordt goed voor de gasten gezorgd.

Ondertussen is Anne Soldaat ook gearriveerd. Na een korte kennismaking kan het publiek gaan genieten van een
avond vol muziek. Te beginnen met het voorprogramma, dat verzorgd wordt door The Dust Bowl Drifters. Deze driekoppige formatie weet country rock op een leuke manier te brengen. Het opzwepende ritme van de gitaar gecombineerd met een vlotte baslijn geeft de muziek een vrolijke tint. De banjo speelt een belangrijke rol in de muziek van deze band.

Uiteindelijk is het tijd voor de hoofdact van de avond. Anne Soldaat weet het publiek te bespelen met zijn dromerige maar opzwepende gitaarpop. De sfeer in de huiskamer is euforisch. Anne Soldaat weet zijn live-reputatie meer dan waar te maken. Ook akoestisch weet hij een indrukwekkende set neer te zetten. Soldaat brengt zijn eerste soloalbumIn Another Life op een authentieke manier ten gehore.

De hoge en ietwat kwetsbare stem van Soldaat komt goed tot zijn recht. Het dromerige geluid van de toetsen gecombineerd met het ritmische gitaarwerk maken de nummers tot mooie popsongs waar menig muzikant nog wat van kan leren. Als Anne Soldaat gebruik maakt van zijn elektrische gitaar klinkt zijn muziek meestal wat steviger en rauwer. Met deze set bewijst hij dat zijn muziek op beide manieren goed tot zijn recht komt.

Met deze akoestische set weet de band een intieme sfeer te creëren. De interactie tussen het publiek en de band is voelbaar. Met ballads als Seven en Pillow Talk weet Anne Soldaat het publiek muisstil te krijgen. Naast zijn eigen nummers horen we ook nog wat covers voorbijkomen. De band geeft een heel eigen draai aan Randy Newmans I Think It’s Going To Rain Today. Ook Surely Justice van Daryll Ann blijft niet ongehoord. Soldaat betrekt het publiek bij het nummer door hen het refrein te laten zingen. Het is een gezellige boel, hier in de huiskamer in Amsterdam.

Het begint al te schemeren als Anne Soldaat zijn laatste nummer speelt. Onder luid applaus verlaat de band de huiskamer. Weer een bijzondere  ervaring rijker.

Gezien: Anne Soldaat,
Live In Your Living Room, 12 juni 2009