Thuiswedstrijd voor Magnetron Music in Paradiso

“Stel je voor dat Lange Frans hier stond, dan stond je op een kutfeest!”

Tekst: Mijke Saes Foto's: Pim Hendriksen ,

Magnetron Music presenteert op vrijdagnacht zijn talentvolle acts tijdens 5 Days Off in Paradiso, met als onbetwistbaar hoogtepunt De Jeugd van Tegenwoordig. Speels maar gefocust zet het voornamelijk nationale collectief een feest neer waar je u tegen zegt.

“Stel je voor dat Lange Frans hier stond, dan stond je op een kutfeest!”

5 Days Off! Dat betekent dat er weer volop gedanst kan worden op elektronische muziek uit alle windstreken. De vrijdagnacht in Paradiso wordt deze keer verzorgd door het Nederlandse label Magnetron Music. Het is de verjaardag van oprichters Bas Bron en Kostijn Egberts. Geen twijfel over mogelijk dat de hele gang rond onze nationale helden van De Jeugd van Tegenwoordig voor een prima feestje gaan zorgen.

Een hoop Nederlands elektrogeweld dus, maar de avond wordt afgetrapt door het Zweedse dj duo Staygold. De aanstekelijke beats van Carli Löf en Måns Glaeser uiten zich meteen in spontane dancebattles op de nog half lege dansvloer. Later dit jaar komt hun album uit op Magnetron Music.

Bastian, Majoor Vlosshart aka de Neger des Heils, Comtron, Fatima Yamaha, Gifted. Zomaar een paar pseudoniemen van producent Bas Bron. Vanavond staat hij op het podium als solo-artiest Seymour Bits. De lichtere house- en technoset van deze man is erg welkom; het volume lijkt iets minder hard, wat eigenlijk wel prettig is. De zaal is in mum van tijd compleet gevuld en niemand kan stil blijven staan. Dit moet een voorbode zijn van wat nog komen gaat.

Hierna staat Le Le op de bühne (Pepijn Lanen met Rimer London, de beatmaker, en Pieter Parra, beeldkunstenaar). Gekleed in het wit met een zwart handschoentje, de verwijzing laat zich raden, rapt Pepijn over de Douchebag Status, geïllustreerd door de teksten op het scherm boven het podium. Inmiddels weten we dat “slecht gaan un hobby is” en hierop wordt de champagne geopend en gedeeld met het publiek. De taalvirtuoos met ietwat kromme rug brengt ook een aantal deels Franstalige teksten ten gehore waar,  zoals bij alles,  de eigenzinnige heren ook de uitspraak zelf bepalen. “Ecoutez we komen hard,” rapt P. Fabergé en ze gaan net zo hard als ze gekomen zijn.

Dan is het tijd voor de publiekstrekkers. De Jeugd van Tegenwoordig  knalt erin met het nummer waar ze het begin van hun succes aan te danken hebben, Watskeburt. De woordkunstenaars en de man van de beats Bas Bron hebben inmiddels zoveel hits op hun naam staan dat ze daar meer dan een hele set mee kunnen vullen. Willie Wartaal hoort op het podium thuis en het lijkt alsof we P. Fabergé volwassen hebben zien worden in de afgelopen jaren. Met de zakken ongetwijfeld goed gevuld met “buma”  laten ze ons horen dat ze “zo professioneel” zijn en daar is niks tegenin te brengen. Vieze Fur is de meester van de stemvervormer en het publiek kan niet anders dan flappen als een flamingo, hoe dat er ook uit mag zien. "Stel je voor dat Lange Frans hier stond, dan stond je op een kutfeest!" En zo is het. Na Stofzuiger worden we getrakteerd op wat onverstaanbaar gebrabbel van Vieze Fur en iedereen slikt het. Shenkie blijft ook  zonder video keihard overeind. De tentbakkers eindigen met de tot nu toe grootste hit van hun laatste album De Machine, Hollereer.

Dj en producent Tom Trago sluit met z’n mysterieuze project I Never Dance de zeer geslaagde avond af en zo kan er nog tot 5 uur gedanst worden. Iedereen heeft inmiddels al wat kilometers in de benen en gebruikt deze set als een soort cooling down. De heren van Magnetron Music hebben deze thuiswedstrijd gewonnen. Er was geen tegenstander te bekennen. Holler at ya boy!

Gezien: Magnetron Labelnight, Paradiso, vrijdag 17 juli 2009